Бореновић: Потпуно смо спремни за изборе

Срна
Бореновић: Потпуно смо спремни за изборе

Бањалука - Предсједник ПДП-а Бранислав Бореновић рекао је данас да је ПДП потпуно спреман и у програмском и у кадровском смислу за предстојеће изборе и да очекује да ће руководство странака Савеза за промјене у наредним данима дефинисати заједничке кандидате и за предсједника Републике и за члана Предсједништва БиХ.

Бореновић сматра да почасни члан ПДП-а Младен Иванић и други кандидати којих има унутар Савеза за промјене /СЗП/ могу побиједити партије владајуће коалиције без проблема.

"Очекујем у наредним данима да ће руководство странака дефинисати заједничке кандидате и за предсједника Републике и за члана Предсједништва БиХ", рекао је Бореновић новинарима, коментаришући позив лидера НДП–а Драгана Чавића да СЗП што прије треба да дефинише кандидате и политике које ће представити за наредне изборе.

Он је истакао да странке окупљене у СЗП, осим што треба да се потруде да заједнички дефинишу програм, треба и да се потруде да се добро припреме да, како је рекао, изборна крађа буде сведена на најмањи могући ниво.

Коментаришући најаву министра финансија Републике Српске Зорана Тегелтије да почетком наредне године стижу средства од ММФ–а, Бореновић је рекао да је Закон о акцизама "био потребан само због кредита са ММФ-ом, како би се закрпиле буџетске рупе".

"Та средства су већ потрошена. То су кредитна средства која ће бити враћена у наредном периоду и повећати огромно задужење које већ притишће Републику Српску", тврди Бореновић.

Он је навео да ће укупан дуг Републике Српске, заједно са овим кредитом, значајно прећи шест милијарди КМ. "Наредну годину ћемо сигурно дочекати са отплатом кредита од више од једне милијарде КМ у буџету, те ћемо прећи износ од 50 одсто буџетских прихода који иду за отплату рате кредита", рекао је Бореновић.

Он је додао да су то све показатељи који треба да упале "црвени аларм", а не да буду повод да се "министар њима хвали". Бореновић је упитао Тегелтију да објасни "како је могуће да су пету годину заредом изворни приходи у Републици Српској на истом нивоу, иако су повећавани порези и доприноси, те намет послодавцима".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана