Bombama riješili sukob zbog nelegalnog biznisa

Nebojša Tomašević, Vedrana Kulaga
Bombama riješili sukob zbog nelegalnog biznisa

Banjaluka - Nenad Berić (36) iz Banjaluke priznao je da je učestvovao u podmetanju bombe pod automobil kontroverznog profesora fizičkog vaspitanja u banjalučkoj Tehnološkoj školi Spase Šakote (59), a okidač za napad je po svemu sudeći međusobni sukob zbog ranijih nelegalnih poslova.

Berić je uhapšen u noći između utorka i srijede, a juče su lisice na ruke stavljene i Aleksandru Saviću (37), kojeg je, kako saznajemo, angažovao da mu pomogne u postavljanju bombi pod Šakotin automobil.

Ispod Šakotinog "mercedesa" eksplodirale su četiri bombe postavljene na svaki točak. Osigurači bombi su bili vezani za točkove i čim je Šakota pomjerio automobil, došlo je do eksplozije. Sve se odigralo u utorak oko 10.30 časova ispred zgrade kod Rebrovačkog mosta u Banjaluci, gdje je vozilo bilo parkirano. Usljed eksplozije lakše su ranjeni Šakota i slučajni prolaznik Ilija Jokić (60), a vatra sa Šakotinog automobila zahvatila je još četiri vozila, od kojih su dva potpuno uništena. U policiji su rekli da je na dva poslovna prostora pričinjena veća, a na još dva manja šteta, te da su oštećena i dva stana.

Šakota je samo nekoliko časova poslije eksplozije u pratnji policije doveden u banjalučki Osnovni sud, gdje je osuđen na pola godine zatvora zbog zadovoljavanja polnih strasti pred djetetom, odnosno zbog optužbi da je seksualno uznemiravao učenice Tehnološke škole u kojoj radi. Zbog tog krivičnog djela Šakota je ranije osuđen na deset mjeseci zatvora, ali je drugostepeni sud ukinuo tu presudu i naložio ponavljanje suđenja. U ponovljenom procesu kazna mu je smanjena na šest mjeseci, a poslije izricanja presude ni Šakota, ni njegovi advokati nisu željeli da komentarišu kaznu i bombaški napad.

Policija je ubrzo počela da slaže kockice koje su ih dovele do Berića i Savića. Njih su uhapsili pripadnici Uprave za organizovani i teški kriminalitet MUP-a RS. Obojici je na teret stavljen pokušaj ubistva, a slučaj vodi Republičko javno tužilaštvo, kojem će osumnjičeni biti predati nakon policijskog ispitivanja.

Ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač istakao je na konferenciji za novinare da se radilo o ciljanom napadu i da je riječ o ličnom odnosu žrtve i napadača, koji je priznao izvršenje krivičnog djela.

- Krivično djelo je počinjeno na beskrupulozan način jer su bili ugroženi i ostali građani koji su se nalazili u blizini vozila. Napad će vjerovatno biti kvalifikovan kao pokušaj ubistva. Izvršilac zaslužuje svaku osudu i od javnosti i od zakona - rekao je Lukač i dodao da je za dlaku izbjegnuta veća tragedija jer je nekoliko trenutaka prije eksplozije kraj tog mjesta prolazio čovjek sa malim djetetom.

Načelnik Uprave za organizovani i teški kriminalitet MUP-a RS Darko Ilić pojasnio je da je riječ o međusobnom sukobu zbog nelegalnih poslova i potvrdio da su pod automobil bile postavljene četiri bombe.

- Rasvijetljene su okolnosti u vezi sa ovim krivičnim djelom. Bombe su postavljene u noći pred eksploziju između ponoći i jedan čas, a eksplodirale su kada je oštećeni pokrenuo vozilo - rekao je Ilić i dodao da je Berić odranije poznat policiji.

Prema nezvaničnim informacijama, Berić, Savić i još nekoliko osoba su radili poslove za Šakotu, a sukob između njih izbio je zbog plaćanja.

Ilić je istakao da se napad ne dovodi u vezu sa predmetima protiv Šakote u Osnovnom sudu Banjaluka. Iz policije su potvrdili i da se napad trenutno ne može dovesti ni u vezu sa ranijim lažnim dojavama o postavljenim bombama u sudu u danima kada je Šakota imao zakazana ročišta.

Berić je u oktobru prošle godine osuđen u Osnovnom sudu u Banjaluci na pet mjeseci zatvora zbog organizovanja napada kiselinom na njegovu bivšu djevojku. Za taj napad policija je saznala radeći na drugom slučaju. Hapšen je i 2015. godine zbog sumnje da je sugrađanku ucjenjivao seksualnim uslugama u zamjenu za posao. Berić je posebno zaintrigirao javnost 2013. godine kada je uhapšen u akciji "Trojka". On je nekoliko mjeseci koristio lažnu legitimaciju radnika u Vladi RS i predstavljao se kao službenik državne bezbjednosti RS kako bi pratio bivšu ljubavnicu.

Šakota je dovođen u vezu i sa zelenaštvom, ali zbog toga nikada nije procesuiran.

Šakota na dugom bolovanju

U Tehnološkoj školi u kojoj je Spaso Šakota zaposlen rekli su da je on već duže vrijeme na bolovanju. Uprava škole čeka pravosnažnost presude Šakoti kako bi protiv njega preduzela mjere, a po svemu sudeći dobiće otkaz.

Šakota nije vlasnik "Firene"

Spaso Šakota nije vlasnik zdravstvene ustanove "Firena", ispred koje se dogodila eksplozija, kao što su objavili skoro svi mediji, među kojima i "Glas Srpske". Izvinjavamo se vlasniku "Firene" Veselinu Oljači na nenamjernoj grešci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana