Блокирано черупање Алумине

Глас Српске
Блокирано черупање Алумине

Зворник - Основни суд у Зворнику обавијестио је компанију "Алумина" да је на основу одлуке Уставног суда БиХ донесеној 6. јула обуставио спровођење извршног поступка против тог предузећа покренутог на захтјев фирме "Павгорд" из Фоче.

Бранилац "Алумине" у том процесу Владимир Милошевић каже да су обавијештени да је Основни суд прекинуо наставак извршног поступка, јер је добио одлуку Уставног суда БиХ о привременој мјери.

- Није постојао ниједан проценат могућности да тај поступак буде настављен - каже Милошевић.

Уставни суд БиХ ту одлуку донио је на основу апелације "Алумине" која је тражила поништење одлука Основног суда у Зворнику и Окружног суда у Бијељини, на основу тих одлука "Павгорд" је уведен у извршни поступак умјесто Укио банке из Литваније, чија је потраживања раније откупио. Одлука Уставног суда о привременој мјери биће на снази док Уставни суд БиХ не донесе коначну одлуку о апелацији.

Рачун "Алумине" био је на захтјев "Павгорда" блокиран 14 дана у априлу, а затим деблокран на 60 дана. "Павгорд" је потом одустао од блокаде рачуна и крајем прошлог мјесеца поднио захтјев за наставак извршног поступка против "Алумине" како би продајом њене покретне и непокретне имовине наплатио потраживања Укио банке. Та банка је на основу кредита датих од 2003. до 2011. године повезаним литванским предузећима која су као и "Алумина" пословала у саставу Фабрике глинице "Бирач" у којој је покренут стечај, потраживала 155 милиона марака, а тај дуг "Павгорд" раније откупио за 6,4 милиона евра. Окружни суд у Бијељини недавно је одбио тужбени захтјев Укио банке којим је од "Бирча" тражила 155 милиона марака.

Г. М.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана