Блокирали земљу у коју се куну

Жељка Домазет
Блокирали земљу у коју се куну

Сарајево - Дјеловањем странака из ФБиХ формирање власти у том ентитету и на нивоу БиХ за само три дана из једног оптимистичног амбијента претворено је у потпуну блокаду са неизвјесним исходом.

Након што је СДА најавила да ће тражити преиспитивање имена Републике Српске, Хрватски народни сабор, тијело које чине представници свих партија са хрватским предзнаком, усвојио је декларацију којом се траже измјене Изборног закона и одбацују пресуде Хашког трибунала, на шта су бурно реаговале бошњачке партије.

Из Републике Српске је поручено да са СДА неће бити преговора док не повуку иницијативу за укидање имена Српске.

- Став предсједавајућег Предсједништва БиХ и лидера СНСД-а Милорада Додика био је потпуно јасан и разговора са СДА неће бити док се најављена иницијатива потпуно не повуче. СДА цијело вријеме иде на неке уцјене, условљавања и блокаде. Већ су пробијени рокови за формирање власти на нивоу БиХ, а ова најава иницијативе СДА је наишла и на осуде неких међународних званичника. Са таквим снагама не желимо преговарати - рекао је члан Предсједништва СНСД-а Сташа Кошарац.

Истовремено, реагујући на декларацију ХНС-а, из најјаче бошњачке странке поручили су да негирање пресуда из Хага представља “насртај на истину о агресији на БиХ, увреду жртава удруженог злочиначког подухвата (УЗП) и покушај да се ревидира историја”.

- Одбацивањем и негирањем пресуда Међународног суда додатно се нарушава повјерење међу народима. Корак ка изградњи повјерења представљао би одрицање ХНС-а од насљеђа УЗП-а, који је - како је пресуђено - имао за циљ стварање етнички чистог ентитета. Повјерење и будућност могу се градити једино на истини и одрицањем од политика које су за циљ имале покушај разбијања БиХ, уз чињење масовних ратних злочина - саопштили су из СДА.

Истичу да ХНС-ов позив на административно-територијално прекрајање БиХ, на основу глорификовања УЗП-а, представља свјесно отежавање дијалога потребног за спровођење реформе изборног система.

Из ХДЗ-а БиХ јуче се нико није јављао на телефон.

Политиколог Војислав Савић оцјењује да је већ дуго времена очигледно коме је у интересу да опструише формирање власти у заједничким институцијама, а то је СДА, иако би, како каже, логично било очекивати другачије, с обзиром на то колико се куну у БиХ.

- Они не желе да до договора дође док не изборе најбољу преговарачку позицију за себе, али сматрам да је та борба узалудна. Превише су проблема генерисали током свих ових година и то је дошло на наплату. Циљ им је да што дуже одрже актуелни Савјет министара у техничком мандату и не дозволе улазак СНСД-а, који ће сигурно заузети знатно агресивнији став када је у питању одбрана српских интереса - каже Савић.

По свему судећи, наставља он, разговори о томе нису ни на видику, нити ико има претјерану жељу да до договора дође.

- Потпуно сам сигуран да огроман број људи у врху СДА нема појма шта ради и да су инострана суфлирања и импровизације њихових лидера темељ њихове политике. А то не води никуда. За све у БиХ би било боље да Бошњаци имају странку и представнике са јасније артикулисаном идејом и мисијом - каже Савић.

Питање за СНСД и СДА

Шеф Клуба СДП-а у Парламенту БиХ Саша Магазиновић рекао је да негирања пресуда Хашког суда за “најмонструозније злочине који су се, нажалост, десили у БиХ представља поновна клања, вјешања и друга свирепа убиства оних који су већ једном звјерски убијени и за шта су злочинци пресуђени.

- Они који то раде стају раме уз раме са злочинцима. А што се тиче формирања власти, то питање је за СДА и СНСД - рекао је Магазиновић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана