Blaž Zgaga - Region će se tresti zbog poreskih utaja

Vedrana Kulaga
Blaž Zgaga - Region će se tresti zbog poreskih utaja

Ljubljana - Međunarodna novinarska mreža razotkrila je političare i biznismene, među kojima su i oni iz BiH, Hrvatske, Slovenije i Srbije, koji su milijarde dolara i evra pohranili na tajnim računima u poreskim oazama.

Rekao je to "Glasu Srpske" slovenački novinar i član Međunarodne mreže novinara Blaž Zgaga, koji učestvuje u akciji globalnog razotkrivanja "utajivača poreza".

Kaže da uskoro, kada budu objavljeni svi podaci, neće biti zemlje čiji građani nisu pohranjivali novac u poreskim rajevima.

- Mogu samo da potvrdim da među njima ima građana Slovenije, Hrvatske, Srbije, BiH i Makedonije. Za sada ne mogu da kažem više detalja o tome, ali će objavljivanje podataka izazvati potrese u regionu - rekao je Zgaga.

Poslije "Vikiliksa" svijet potresa "Ofšorliks", akcija razotkrivanja političara, biznismena, kompanija, kriminalaca i zvijezda iz šou-biznisa za koje se pretpostavlja da na tajnim računima čuvaju oko 32 biliona dolara.

Ovim projektom obuhvaćeno je 170 zemalja, a u istrazi koja je trajala 15 mjeseci učestvovalo je 86 novinara iz 46 zemalja. Novinari Bi-Bi-Sija, "Gardijana", "Vašington posta", "Monda" i švajcarskog "Zontagscajtunga" danima su "kopali" i istraživali i na osnovu svjedočenja brojnih anonimnih izvora i povjerljivih dokumenata došli do čak 2,5 miliona podataka.

Na spisku je više od 120.000 of-šor kompanija i fondova iz cijelog svijeta, te 130.000 osoba koje godinama izbjegavaju plaćanje poreza u svojim zemljama, a ogromne sume novca skrivaju u poreskim rajevima kao što su Britanska Djevičanska ostrva, Kajmanska ostrva i Samoa.

Zgaga kaže da su u dosadašnjim istraživanjima došli do određenog broja "utajivača poreza", koji su povezano radili.

- Šteta se mjeri milijardama dolara koje su sakrivene, umjesto da oni koji važe za neke od najbogatijih ljudi plaćaju poreze u matičnim zemljama - rekao Zgaga.

Kazao je da su fokus u svojim istraživanjima stavili na identifikaciju ljudi, a ne na transakcije.

Istraživači tvrde da na listi utajivača poreza ima i visokih vladinih službenika iz zemalja poput Pakistana, Azerbejdžana, Tajlanda i Kanade. U te radnje uključeni su i mnogi američki ljekari i zubari, varalice sa Volstrita, milijarderi iz istočne Evrope i Indonezije, direktori ruskih korporacija, međunarodni trgovci oružjem i kompanije koje je EU označila kao karike u razvoju iranskog nuklearnog programa.

Istražni organi

Zgaga kaže da su im se, odmah po objavljivanju prvih priča, obratile vlade mnogih zemljama, poput SAD i Njemačke, tražeći podatke.

- Svaka zemlja ima istražne organe koji su zaduženi za ove slučajeve. Mislim da će se ovdje pokazati neka stopa demokratije i stanje pravne države tamo gdje će podaci biti objavljeni i gdje će i nadležni organi reagovati. Tamo gdje se ne bude reagovalo, i građani će vidjeti da policija i istražioci ne rade svoj posao - rekao je Zgaga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana