Bjelica: SDS pred kolapsom, neophodno novo rukovodstvo stranke

Srna
Bjelica: SDS pred kolapsom, neophodno novo rukovodstvo stranke

Sokolac - Potpredsjednik SDS-a Milovan Bjelica smatra da je SDS pred kolapsom, kao i da je vrijeme da se predsjednik stranke Vukota Govedarica povuče da bi poštedio stranku daljeg urušavanja, te poziva sve opštinske odbore da se pripreme za izbore novog stranačkog rukovodstva.

Bjelica je podsjetio da je ranije upozoravao da Govedarica treba da podnese ostavku zbog loših rezultata na opštim izborima 2018. godine i da je zamjerao da se ne radi na pripremi za vanredne lokalne izbore u Doboju i Trebinju, ali ni u Ribniku, te u opštinama u FBiH, Glamoču, Grahovu, Petrovcu i Drvaru.

Prema njegovim riječima, o dešavanjima i pripremi za opoziv načelnika Miličevića u Tesliću niko u stranci i ne govori.

“Doboj smo izgubili tek kada je predsjednik naše stranke otjerao ljude koji su bili spremni da nakon opštih izbora razgovaraju sa svima. Pa da stvar bude još gora, nakon toga je on počeo da razgovara i pregovara kako bi sebi obezbijedio mjesto u Vijeću naroda”, naveo je Bjelica.

Bjelica u pismu upućenom medijima nakon objavljivanja preliminarnih rezultata na juče održanim vanrednim izborima za rukovodioce tri lokalne zajednice u Republici Srpskoj i četiri u Federaciji BiH /FBiH/ podsjeća da SDS nije ni učestvovao na izborima u srpskim opštinama u Federaciji.

“Za Govedaricu i uski krug njegovih poslušnika ove opštine nisu važne, jer kako drugačije objasniti da nisu ni prstom mrdnuli da obnove i srede tamošnje opštinske odbore”, dodaje Bjelica.

Bjelica zamjera što je na izbore u Trebinju SDS nije ni izašao pod svojim imenom i sa svojim kandidatom.

“Umjesto toga, žTrebinje zaslužuje boljež i Saša Borjan dobili su povjerenje 4.511 birača, njegov protivkandidat 9.728, a pravo glasa u Trebinju je imalo 30.537 birača”, naveo je Bjelica.

On ističe da to dovoljno govori o alarmiranju glasača i pita se “nije li to veliki poraz stranke u Hercegovini iz koje je predsjednik SDS-a Vukota Govedarica”.

Bjelica tvrdi da je sve je urušeno i da je sadašnji predsjednik SDS-a sve obesmislio, te napominje da je on prvi i jedini predsjednik neke stranke koji je ušao u Vijeće naroda Republike Srpske.

On smatra da je vrijeme da Govedarica sam ode, da stranku poštedi daljeg urušavanja i dopusti da se pripremami za naredne lokalne izbore konsolidovana i u miru.

“Ukoliko neće, vanredna skupština će se održati i on će biti smijenjen. To se više ne može i ne smije odgađati”, naglasio je Bjelica.

Bjelica navodi da Govedarica to treba da učini zbog “svih onih koji su sa članskom kartom SDS-a dali život za Republiku Srpsku, onih kojima je takozvana Armija BiH, kada bi ih zarobila, te članske karte gurala u usta i zlostavljala ih i onih koji su u miru i kažnjavani od međunarodne zajednice da bi se slomila kičma Republike Srpske”.

“Zbog svih razočaranih, privrženih i dostojanstvenih članova i simpatizera, gospodine Govedarica, vi ćete ili otići ili biti smjenjeni, a možda čak i izbačeni. Dosta je više vaših žmjeraž i izbacivanja, kažnjavanja i igranja sa državotvornom strankom”, poručuje Bjelica.

On je pozvao sve opštinske odbore SDS i sve članove stranke da se pripreme za izbore na kojima će se birati nova rukovodstva i novi predsjednik stranke.

To je jedini način, kako kaže, da se sačuva stranka, odnosno ljudi koji i dalje vjeruju u ideje demokratije, patriotizma i sabornosti koje baštine od osnivanja SDS-a, a koje su mnogi urušavali i gazili “i, što je najgore, to radili dok su bili ili i dalje jesu u njenim redovima”.

“Zato je vrijeme da očistimo svoje dvorište i sva dvorišta u svakom mjestu i u odboru stranke u Republici Srpskoj i srpskim opštinama u FBiH, da bi spremno i snažno dočekali 2020. godinu i lokalne izbore”, poručio je Bjelica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana