Bivši ministar odbrane saslušan zbog prodaje oružja

Goran Maunaga
Bivši ministar odbrane saslušan zbog prodaje oružja

Sarajevo - Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) saslušali su još sedam osoba u sklopu istrage o nezakonitoj prodaji viška naoružanja među kojima je i bivši ministar odbrane Muhamed Ibrahimović, saznaje “Glas Srpske”.

Izvor blizak istrazi, koja je dovedena gotovo do samog kraja, kazao je “Glasu Srpske” da su osim Ibrahimovića saslušani i direktori preduzeća namjenske industrije iz FBiH u kojima je uništavan višak naoružanja i municije, te trgovci oružjem.

- Osim Ibrahimovića saslušani su i direktor “Pretisa” iz Vogošće Hajrudin Pezo, bivši direktori “Binasa” iz Bugojna Rahman Sijamija i Enes Memić, bivši direktor “Vitezita” iz Viteza Pero Džepina, te trgovci oružjem Senad Palić i Darko Kandić - rekao je izvor blizak istrazi.

Ministarstvo odbrane BiH zaključilo je sa “Binasom” 2006, 2007. i 2008. godine tri ugovora o uništavanju viška naoružanja i municije, a te poslove su pratile brojne malverzacije. Tako je u novembru 2008. godine definisano uništavanje 112.967 komada bombi, a faktura koja je Ministarstvu odbrane dostavljena iz “Binasa” odnosi se na uništavanje samo 11.467 bombi, dok se ostatku gubi trag.

Afere su pratile uništavanje oružja i municije i u “Pretisu”, a Ministarstvo odbrane BiH je tek prošle godine odbilo zahtjev te firme za delaboraciju granata kalibra 120 milimetara, jer su utvrdili da nema dobijenih tendera ni potpisanih ugovora za delaboraciju sa međunarodnom organizacijom UNDP. Inspektori su otkrili i da “Pretis” od 2006. do 2010. godine nije imao potrebne dozvole i saglasnosti da se bavi uništavanjem municije i minsko-eksplozivnih sredstava.

Bivši direktor “Vitezita” saslušan je zbog poslovanja sa zagrebačkom firmom “Skaut” čiji je vlasnik Ivan Peranec. “Skaut” je jedan od najvećih kupaca naoružanja, koje je proglašeno nepotrebnim za Oružane snage BiH i ima odlične veze sa Ministarstvom odbrane BiH.

Prema saznanjima istražilaca saslušani trgovac oružjem Palić je jedan od najvažnijih saradnika firme “Skaut”. Njihove veze uspostavljene su još tokom rata kada je Palić bio glavni dobavljač oružja za Peti korpus Armije RBiH.

Kandić je takođe saradnik najjačih trgovaca naoružanjem, a mediji su ga doveli u vezu sa engleskim državljaninom Garijem Hidom koji je prošle godine zbog ilegalne trgovine oružjem iz BiH u Engleskoj osuđen na zatvorsku kaznu od sedam godina. Hid je kalašnjikove Oružanih snaga BiH prije desetak godina kupovao od Peranca i Nijemca Karla Klebera i uz njihovu pomoć ih švercovao u Irak.

Istražna komisija Parlamenta BiH za provjeru zakonitosti procesa uništavanja municije i minsko-eksplozivnih sredstava, naoružanja i vojne opreme, prije deset mjeseci je predala Tužilaštvu BiH izvještaj u kojem se navodi da su u tim poslovima postojale brojne nezakonitosti i nepravilnosti.

Osmić

Ministar odbrane BiH Zekerijah Osmić izjavio je nedavno da su pri kraju istrage o prodaji viška naoružanja.

- Svi ugovori o prodaji viška oružja nalaze se na reviziji. Uočene su brojne nepravilnosti u koje su upletena mnoga lica iz Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH, ali i mnogi drugi. Riječ je o ugovorima koji su omogućavali da se oružje prodaje ne po osnovnom ugovoru, nego po raznim zamjenama. Riječ je o milionskim iznosima - rekao je Osmić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana