Бивши министар одбране саслушан због продаје оружја

Горан Маунага
Бивши министар одбране саслушан због продаје оружја

Сарајево - Припадници Државне агенције за истраге и заштиту (SIPA) саслушали су још седам особа у склопу истраге о незаконитој продаји вишка наоружања међу којима је и бивши министар одбране Мухамед Ибрахимовић, сазнаје “Глас Српске”.

Извор близак истрази, која је доведена готово до самог краја, казао је “Гласу Српске” да су осим Ибрахимовића саслушани и директори предузећа намјенске индустрије из ФБиХ у којима је уништаван вишак наоружања и муниције, те трговци оружјем.

- Осим Ибрахимовића саслушани су и директор “Претиса” из Вогошће Хајрудин Пезо, бивши директори “Бинаса” из Бугојна Рахман Сијамија и Енес Мемић, бивши директор “Витезита” из Витеза Перо Џепина, те трговци оружјем Сенад Палић и Дарко Кандић - рекао је извор близак истрази.

Министарство одбране БиХ закључило је са “Бинасом” 2006, 2007. и 2008. године три уговора о уништавању вишка наоружања и муниције, а те послове су пратиле бројне малверзације. Тако је у новембру 2008. године дефинисано уништавање 112.967 комада бомби, а фактура која је Министарству одбране достављена из “Бинаса” односи се на уништавање само 11.467 бомби, док се остатку губи траг.

Aфере су пратиле уништавање оружја и муниције и у “Претису”, а Министарство одбране БиХ је тек прошле године одбило захтјев те фирме за делаборацију граната калибра 120 милиметара, јер су утврдили да нема добијених тендера ни потписаних уговора за делаборацију са међународном организацијом УНДП. Инспектори су открили и да “Претис” од 2006. до 2010. године није имао потребне дозволе и сагласности да се бави уништавањем муниције и минско-експлозивних средстава.

Бивши директор “Витезита” саслушан је због пословања са загребачком фирмом “Скаут” чији је власник Иван Перанец. “Скаут” је један од највећих купаца наоружања, које је проглашено непотребним за Оружане снаге БиХ и има одличне везе са Министарством одбране БиХ.

Према сазнањима истражилаца саслушани трговац оружјем Палић је један од најважнијих сарадника фирме “Скаут”. Њихове везе успостављене су још током рата када је Палић био главни добављач оружја за Пети корпус Aрмије РБиХ.

Кандић је такође сарадник најјачих трговаца наоружањем, а медији су га довели у везу са енглеским држављанином Гаријем Хидом који је прошле године због илегалне трговине оружјем из БиХ у Енглеској осуђен на затворску казну од седам година. Хид је калашњикове Оружаних снага БиХ прије десетак година куповао од Перанца и Нијемца Карла Клебера и уз њихову помоћ их шверцовао у Ирак.

Истражна комисија Парламента БиХ за провјеру законитости процеса уништавања муниције и минско-експлозивних средстава, наоружања и војне опреме, прије десет мјесеци је предала Тужилаштву БиХ извјештај у којем се наводи да су у тим пословима постојале бројне незаконитости и неправилности.

Осмић

Министар одбране БиХ Зекеријах Осмић изјавио је недавно да су при крају истраге о продаји вишка наоружања.

- Сви уговори о продаји вишка оружја налазе се на ревизији. Уочене су бројне неправилности у које су уплетена многа лица из Министарства одбране и Оружаних снага БиХ, али и многи други. Ријеч је о уговорима који су омогућавали да се оружје продаје не по основном уговору, него по разним замјенама. Ријеч је о милионским износима - рекао је Осмић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана