Бивши голман Жељезничара оптужен за подршку ИСИЛ-у

radiosarajevo.ba
Бивши голман Жељезничара оптужен за подршку ИСИЛ-у

Минхен - На Суду у Минхену данас почиње процес против тројице оптужених мушкараца, осумњичених за подршку терористима у Сирији.

Прича је почела 2013. године када је баварски селефијски проповједник Изудин Ј., заједно с двојицом мушкараца, постао логистичар терориста у Сирији. Према наводима тужиоца у Минхену, ова тројка је достављала џипове и амбулантна возила терористичкој групи Јунуд ал-Шам ("Сиријски војници").

Првооптужени Изудин Ј. рођен је 1983. у Тузли, студирао је на престижном каирском универзитету Ал-Азхар а дуго живи на југу Њемачке. Осим "ватрених говора подршке ИСИЛ-у" сигурносне службе су откриле да је у џамијама прикупљао донације за терористичке групе.

Њемачки медији наводе процјене тамошњих безбједносних служби да је Изудин К. имао изузетну "моћ убјеђивања" па је успио завести двојицу саучесника – Емила К. (30) из БиХ и  Мехдија Д. (38) са Косова – с којима се нашао на оптуженичкој клупи, преноси radiosarajevo.ba.

Посебно је занимљив Емил К. кога њемачки медији описују као "30-годишњег босанскохерцеговачког фудбалера". Заправо је ријеч о Емилу Кајгани, голману рођеном 1987. године у Фочи који је бранио за млађе категорије Жељезничара прије него се 2007. отиснуо у Њемачку.

Осим за други тим Греутхер Фüртха, бранио је и за SpVgt Wieden, KFC Uerdingem и ASV Neumarkt. Медији наводе да је током спортске каријере дошао у контакт са селефистима који су га завели.

Већ сада је јасно да ће тужилаштво имати извјесног разумијевања за Емила Кајгану и Мехдија Д. што показује чињеница да им је дозвољено да се бране са слободе. Заказана су 24 процесна дана суђења.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана