BiH traži razloge blokade izvoza mlijeka

M. Č.
BiH traži razloge blokade izvoza mlijeka

Banjaluka - Direktor Kancelarije za veterinarstvo BiH Ljubomir Kalaba danas će u Briselu razgovarati sa direktorom Direktorata za zdravlje i bezbjednost hrane Bernardom van Goethemom o razlozima zbog kojih je EU blokirala izvoz mlijeka iz BiH u EU.

Izvoz mlijeka iz BiH u EU trebalo je da krene 26. avgusta, ali je istog dana stopiran nakon što se Hrvatska žalila Evropskoj komisiji na odluku o odobravanju izvoza mlijeka iz BiH u EU.

Predsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH Nemanja Vasić rekao je da očekuje da će Evropska komisija odbaciti hrvatsku žalbu i omogućiti izvoz mlijeka iz BiH na evropsko tržište.

On je istakao da Hrvatska na sve načine pokušava da, i poslije ulaska u EU, BiH ostane njihovo povlašćeno tržište na račun daljeg slabljenja proizvođača iz BiH.

- Već duže vrijeme Hrvatska pokušava da sruši sve barijere za izvoz svoje robe u BiH, bez obzira na to što bi na taj način dokrajčili primarnu proizvodnju BiH, jer još nismo sposobni da se nosimo sa konkurencijom iz EU. Takođe, prije ulaska Hrvatske u EU, polovina našeg ukupnog izvoza mlijeka išla je upravo na njihovo tržište i normalno je da sada imaju strah od konkurencije - kazao je Vasić.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača - mljekara RS Vladimir Usorac ponovio je da će mljekari blokirati granice ukoliko se ne riješi problem izvoza u EU ili BiH ne zabrani uvoz iz Hrvatske.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana