БиХ тражи разлоге блокаде извоза млијека

М. Ч.
БиХ тражи разлоге блокаде извоза млијека

Бањалука - Директор Канцеларије за ветеринарство БиХ Љубомир Калаба данас ће у Бриселу разговарати са директором Директората за здравље и безбједност хране Бернардом ван Гоетхемом о разлозима због којих је ЕУ блокирала извоз млијека из БиХ у ЕУ.

Извоз млијека из БиХ у ЕУ требало је да крене 26. августа, али је истог дана стопиран након што се Хрватска жалила Европској комисији на одлуку о одобравању извоза млијека из БиХ у ЕУ.

Предсједник Спољнотрговинске коморе БиХ Немања Васић рекао је да очекује да ће Европска комисија одбацити хрватску жалбу и омогућити извоз млијека из БиХ на европско тржиште.

Он је истакао да Хрватска на све начине покушава да, и послије уласка у ЕУ, БиХ остане њихово повлашћено тржиште на рачун даљег слабљења произвођача из БиХ.

- Већ дуже вријеме Хрватска покушава да сруши све баријере за извоз своје робе у БиХ, без обзира на то што би на тај начин докрајчили примарну производњу БиХ, јер још нисмо способни да се носимо са конкуренцијом из ЕУ. Такође, прије уласка Хрватске у ЕУ, половина нашег укупног извоза млијека ишла је управо на њихово тржиште и нормално је да сада имају страх од конкуренције - казао је Васић.

Предсједник Удружења пољопривредних произвођача - мљекара РС Владимир Усорац поновио је да ће мљекари блокирати границе уколико се не ријеши проблем извоза у ЕУ или БиХ не забрани увоз из Хрватске.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана