Bećirović traži vrhovni sud BiH

Ž. D.
Bećirović traži vrhovni sud BiH

Sarajevo - Poslanik SDP-a Denis Bećirović pokrenuo je u Predstavničkom domu Parlamenta BiH inicijativu za formiranje vrhovnog suda BiH.

Bećirović traži da Savjet ministara BiH bude zadužen da najkasnije za mjesec od usvajanja njegove inicijative izradi i u parlamentarnu proceduru dostavi prijedlog zakona o vrhovnom sudu BiH.

- U evropskom pravnom krugu država, u koji je integrisana i BiH, jedino ona nema jedan vrhovni sud, što mora biti otklonjeno i što bi dovelo do toga da i BiH ima organizaciju pravosuđa po uzoru na zemlje EU - naveo je Bećirović.

Poslanik SNSD-a u Parlamentu BiH Lazar Prodanović je rekao da su i postojeće pravosudne institucije na nivou BiH sporne, jer ih je nametnuo visoki predstavnik i zato što nisu dale željene rezultate.

- Nedopustivo je osnivanje novih institucija na nivou BiH, jer ni Sud ni Tužilaštvo BiH nisu opravdali postojanje. Oni su postali institucije razdora, a ne pravde. Osnivanje vrhovnog suda na nivou BiH dovelo bi do nove smutnje. Bećirovićeva inicijativa je još jedna u nizu propalih koje smo imali priliku da vidimo od njega. Te inicijative su nas samo dijelile i to je sve što imamo od njih - rekao je Prodanović.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana