Бањалука: Таксисти неће исту боју возила

Јасмина Перишић
Бањалука: Таксисти неће исту боју возила

Бањалука - Таксисти ће од Градске управе тражити да се поништи скупштинска одлука по којој до краја године сва такси возила морају имати јединствену боју.

 

Предсједник Удружења "Бањалучки такси" Драган Пуришић, каже да уколико ова одлука ступи на снагу да ће то бити погубно за таксисте.

- То је укинуто и у Европској унији и стварно изискује велике трошкове. Не купујемо нова возила, па да бирамо боју, већ возила стара по три или четири године, која су добро очувана. Битно је да задовољавају техничке услове за рад - истакао је Пуришић и додао да је путницима битан квалитет и цијена услуге, а не боја возила.

- Такси удружења ће тражити да се поништи та одлука - категоричан  је он.

Са њим се слаже и његов колега предсједник Удружења "Еуро-такси" Дарко Вучић. Како каже, таксисти ће се свим силама залагати да оборе одлуку.

- Чим смо чули за ту одлуку, сви смо је бојкотовали, што ћемо и наставити. Одлука је донесена 2010. године.  Дали су нам рок од пет година да свако Удружење понаособ изабере боју за своја возила. Ми то не можемо, јер је прескупо да префарбамо возила, а када их касније продајемо евентуални купци приговарају зашто је возило префарбано - рекао је Вучић.

Он је додао да су се и фолије којима су поједини таксији облијепљени показале лоше.

- Вјероватно је лош квалитет фолија, јер се већ након годину дана почињу гулити. Такси превоз је добио све похвале како Градске управе тако и путника и то треба његовати, а не гушити га новим наметима - истакао је Вучић.

Начелник Одјељења за комуналне и стамбене послове и послове саобраћаја Зоран Новаковић рекао је да се слаже са таксистима. - Од почетка нисам био за то да сва такси возила морају имати јединствену боју. То је ван памети и та одлука ће бити поништена - рекао је Новаковић.

Контроле

Из Градске управе су рекли да је број нелегалних таксиста на подручју града веома мали.

- Прошле године спроведене су 184 контроле такси превозника, приликом чега је евидентирано пет нелегалних такси превозника. Од тог броја само су два лица која пружају услуге такси превоза, а немају регистровану дјелатност са подручја града Бањалука - казали су у Градској управи.

Старост

Од ове године на снази је одлука да ниједно такси возило не смије бити старије од 15 година.

- Са тим се слажемо. Желимо удобност за наше путнике - рекао је Драган Пуришић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана