БОРС најављује протесте у Сарајеву

Вања Штрбац
БОРС најављује протесте у Сарајеву

БAЊAЛУКA - Организација породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила РС најавила је могуће протесте у Сарајеву, због "игнорантског односа премијера ФБиХ Мустафе Мујезиновића према захтјеву за формирање комисије за утврђивање истине за страдање Срба у Сарајеву од 1992. до 1995. године.

Та организација и Борачка организација РС јуче су упутиле отворена писма Влади ФБиХ, OHR-у и амбасадама Русије, Велике Британије и СAД у којима изражавају најоштрије критике на рачун Мујезиновића.

- Мујезиновић упорно одбија да организује састанак са Тимом Владе РС за координацију активности истраживања ратних злочина и тражење несталих лица, у оквиру којег дјелују и представници БОРС-а, и на тај начин одбија и да отвори истрагу о злочинима, почињеним током рата над Србима Сарајева - наводи у писму предсједник БОРС-а Пантелија Ћургуз.

Додаје да је Координациони тим још 28. априла ове године Мујезиновићу упутио захтјев за састанак на којем би се разговарало о формирању комисије за истраживање злочина над Србима у Сарајеву. Уставни суд БиХ је још 2005. године потврдио обавезу да Влада ФБиХ формира ову комисију.

- Мујезиновић се упорно оглушује на наше позиве. Овакав његов однос сматрамо и људски и политички врло некоректним и непоштеним и ово не можемо другачије окарактерисати, него као игнорисање и српских жртава које су током рата убијене у Сарајеву и као игнорисање институција РС, јер је захтјев за састанак дошао од Тима Владе РС - додаје Ћургуз у писму.

У писму се истиче да борци РС доживљавају овакве потезе "као наставак већине бошњачких странака које упорно одбијају признати да су током рата почињени бројни и масовни злочини над Србима и да је Сарајево град у којем је почињен највећи масовни злочин током сукоба у БиХ".

Ћургуз је у писму БОРС-а позвао OHR и амбасаде Русије, Велике Британије и СAД да зауставе "овакав игнорантски однос Мујезиновића према жртвама српског народа и РС".

- Подсјећамо да је формирање комисије Ваша морална и уставна обавеза, међутим за Вас ништа не значе вапаји српских породица, жртава рата и ратног злочина - наводи се у обраћању Мујезиновићу у писму предсједника Организације заробљених и погинулих бораца и несталих лица РС Недељка Митровића.

Портпарол OHR-а Љиљана Радетић навела је да је OHR више пута рекао да све одлуке Дома за људска права и Комисије за људска права морају бити у потпуности испоштоване.

- Влада ФБиХ јесте оформила Комисију као начин извршавања Одлука Комисије за људска права по питању несталих особа у Сарајеву, али је разочаравајуће да то није донијело мјерљиве резултате - навела је Радетићева. Истакла је да је OHR властима ФБиХ неколико пута изразио своје бојазни о овоме. 

- Та обавеза неће нестати и мора бити извршена - истакла је Радетићева. До закључења овога броја из Владе ФБиХ нисмо успјели да добијемо никакав коментар на писмо.

"Књига мртвих"

БОРС је у априлу 2008. године објавио "Књигу мртвих Срба Сарајева" у којој је, именом и презименом, наведено 6.635 Срба, становника Сарајева, који су током рата убијени или нестали у овом граду.

- Aко овај податак не показује величину злочина и не указује потребу да се он истражи, онда не знамо шта је то довољно Мујезиновићу да оснује Комисију за истраживање злочина над Србима Сарајева - навео је Ћургуз.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана