БХРТ дијеле на три канала на три језика

Ж. Д.
БХРТ дијеле на три канала на три језика

Сарајево - У Министарству комуникација и транспорта БиХ израђен је преднацрт закона о измјенама и допунама Закона о јавном радиотелевизијском систему у БиХ, према којем би БХРТ био подијељен на три канала из три центра у Сарајеву, Мостару и Бањалуци.

Према преднацрту, БХРТ би био подијељен на три национално опредијељена канала, од којих би сваки емитовао програм на језицима конститутивних народа и писму конститутивних народа. Предложено је да из студија у Сарајеву буде емитован програм на босанском језику, из студија у Бањалуци на српском, а из Мостара на хрватском.

Преднацртом закона прописани су и принципи којих се БХРТ, као јавни сервис, треба придржавати приликом производње, уређивања и емитовања програма из студија.

Члан Комисије за саобраћај и комуникације Представничког дома Парламента БиХ Никола Ловриновић из ХДЗ-а БиХ рекао је да није детаљно упознат са документом, али да је крајње вријеме да се питање канала на хрватском језику почне рјешавати.

- Ово је урађено на основу закључка Дома народа и захтјева да буду испоштована права сва три конститутивна народа. Видјећемо како ће то проћи у Савјету министара, а мислим да се овај преднацрт дорађује - рекао је Ловриновић.

ИЗ БХРТ-а су поставили питање откуд новац за три канала када БиХ нема капацитет да обезбиједи финансирање.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана