Амерички конгресмен упозорава Изетбеговића због Суторине

Агенције
Амерички конгресмен упозорава Изетбеговића због Суторине

Подгорица - Амерички конгресмен Мајкл Тарнер упозорио је званичнике Босне и Херцеговине да би Вашингтон тој земљи могао обуставити помоћ ако службено Сарајево не одустане од спора с Црном Гором око Суторине, преносе данас подгорички медији о подручју које обе државе сматрају својим.

Дневник Вијести наводи да је Тарер у писму бошњачком члану предсједништва БиХ Бакиру Изетбеговићу указао да ће се у Конгресу и Сенату одлучивати о документу којим се власти БиХ позивају да поштују раније утврђене границе и потврде споразум о разграничењу с Црном Гором.

Према дипломатским изворима на које се лист позива Тарнер је доставио Изетбеговићу и тај документ насловљен као Приједлог закона о интегритету црногорске границе, пише лист.

Проблем Суторине "покушај је стварања територијалног спора за заустављања интеграција у еуроатланске институције, као што је NATO", упозорио је Тарнер, пише црногорски лист.

Конгресмен Турнер предсједавајући је Парламентарне скупштине NATO-а и заговорник уласка Црне Горе у NATO.

Црногорски званичници тврде да је Дејтонским споразумом Суторина територија Црне Горе.

Босанскохерцеговачки стручњаци оспоравају такво мишљење.

Територија Суторине уз морску обалу Црне Горе који води к Превлаци обухвата подручје од осамдесетак четворних километара био је у саставу БиХ, али је Краљевина Југославија то подручје припојила бококоторском срезу.

Приједлог уговора о државној граници између БиХ и Црне Горе утврдио је Савјет министара БиХ у новембру 2014., након поступка разграничења који је почео 2008. године.

Делегат СДП-а Денис Бећировић поднио је резолуцију којом тражи да Парламент БиХ оцијени неприхватљивим уговор о граници с Црном Гором наводећи да Суторина припада БиХ.

Представнички дом БиХ тек треба гласати о тој резолуцији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана