Амбасада Велике Британије: Додатни војници у ЕУФОР-у нису усмјерени против Русије

Срна
Амбасада Велике Британије: Додатни војници у ЕУФОР-у нису усмјерени против Русије

Сарајево - Велика Британија не шаље додатних 40 војника и официра у мисије ЕУ и НАТО-а у БиХ ради “спречавања уплитања Русије у опште изборе у октобру”, него је одговорила на захтјев оперативног команданта ЕУФОР-а Џејмса Еверарда за упућивање тих војника да би се унаприједили капацитети ЕУ снага, речено је Срни у британској амбасади.

Из ове амбасаде навели су да није тачна информација медија да ће Велика Британија послати те припадника војске да би “спријечили руско мијешање у октобарске изборе”.

“Ова мисија није усмјерена против Русије или било које друге земље”, речено је у Амбасади Велике Британије.

Из Амбасаде истичу да је Уједињено Краљевство одговорило на захтјев Еверарда за упућивање додатних 40 војника да би се унаприједили капацитети ЕУФОР-а за преглед ситуције и пружила подршка команданту генералу Мартину Дорферу у његовој мисији осигурања безбједног окружења у БиХ.

У оквиру ЕУФОР мисије “Алтеа” у БиХ је распоређено 600 војника од чега је само четверо из Велике Британије.

Британски “Тајмс” пише да ће Велика Британија послати 40 припадника војске који ће се придружити Мисији ЕУ и НАТО-а у БиХ како би “спријечили руско мијешање у октобарске изборе”.

Британски министар одбране Гавин Вилијамсон о овоме ће обавијестити 28 министара одбране земаља чланица НАТО-а на састанку у Бриселу, те истаћи како ће тај потез потврдити важну улогу Велике Британије за европску безбједност, пренио је Н1.

“Овај размјештај снага показује нашу преданост да избори у БиХ буду слободни и поштени, те да се одрже без прекида и малициозних спољних утицаја”, рекао је министар одбране током дводневног састанка у сједишту НАТО-а.

Британске трупе ће допринијети “специјалистичком надзору обавјештајне радне групе” коју чине савезници ЕУ и НАТО-а, који ће посматрати предизборну кампању.

Задржаће се шест мјесеци на Балкану као дио ЕУФОР мисије под називом Операција “Алтеа”, којом командује НАТО.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана