Амбасада Њемачке у БиХ обуставила давање термина за визе

klix.ba
Амбасада Њемачке у БиХ обуставила давање термина за визе

Сарајево - Почетком прошле године држављанима земаља западног Балкана олакшано је запошљавање у Њемачкој, чиме се у амбасадама смањио број захтјева за азиле, али драстично повећао број захтјева за визу. Највише је радника из БиХ заинтересирано за одлазак из земље, због чега је, како сазнаје портал klix.ba, Амбасада Њемачке у БиХ обуставила давање термина за подношење захтјева за визе.

До наше редакције стигле су бројне жалбе грађана БиХ који већ седмицама чекају термине. Како су нам казали, забринути су јер би им њемачки послодавци могли ускоро раскинути уговоре због чекања.


"Усљед олакшица за приступ њемачком тржишту рада за грађане земаља западног Балкана, које су ступиле на снагу 1. јануара 2016. године, број захтјева за визе је драстично порастао. На основу те велике потражње, знатно је продужено вријеме чекања на термине. Амбасада у овом тренутку, упркос кадровском појачању одјела за визе, не може понудити више термина", казала нам је портпарол Њемачке амбасаде у Сарајеву Наташаа Гарлоф-Јонкерс.

Из Агенције за рад и запошљавање БиХ казали су нам како нису добили обавјештење од амбасаде о обустављању давања термина за визе.

"Амбасада нас није званично обавијестила да планира обустављање давања термина. Ако је истина да је дошло до обуставе давања термина, највјероватније је разлог да су термини за подношење захтјева за визе већ заузети до краја 2017. године", рекли су нам из Агенције.

Агенција за рад и запошљавање БиХ и Савезна агенција за запошљавање Њемачке већ неколико година шаљу медицинаре из БиХ у Њемачку путем Договора о запошљавању медицинских радника из БиХ.

"Кандидати који иду у Њемачку путем овог договора имају свој термин за подношење захтјева за визу", додају из агенције.

Посљедњих година хиљаде држављана БиХ отишло је радити у Њемачку, а међу њима је највише медицинских и грађевинских радника. Прошле године њемачка министрица за рад и социјална питања Андреа Нахлес открила је како би Њемачка у наредних пет година требала издати дозволе за 20.000 радника из БиХ, Србије, Косова, Црне Горе, Македоније и Албаније.

Тренутно су у Њемачкој најтраженија занимања везана за медицинску струку, од доктора медицине, специјализаната, медицинских сестара, до његоватеља, за ИТ сектор и програмирање траже се инжињери електротехнике, мехатроничари, као и занимања везана за грађевинарство, услуге пријевоза, транспорта и слично.

Због немогућности да добију термин за подношење визе, највише ће испаштати они који чекају на одлазак из БиХ у сврху спајања породице. Није познато кад ће Амбасада Њемачк у БиХ почети давати нове термине.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана