Акцизе угрожавају мост код Градишке?

Срна
Акцизе угрожавају мост код Градишке?

Бањалука - Уколико закон о повећању акциза на гориво не буде усвојен, могла би бити угрожена и изградња моста на Сави код Градишке на аутопуту Бањалука - Градишка. Наиме, како нам је објашњено у Делегацији ЕУ, сви инфраструктурни пројекти за које се из европских средстава даје дио новца у форми гранта, гледају се и с аспекта могућности земље да враћа постојеће зајмове.

"Одобравање гранта за изградњу моста на ријеци Сави код Градишке није условљено акцизама. Међутим, кад Европска комисија разматра апликације инфраструктурних пројеката за грантове ЕУ, она узима у обзир да ли је фискални простор за враћање попратних зајмова доступан", објаснили су нам из ове делегације.

 Подсјећања ради, међународне финансијске институције инсистирају на повећању акциза, како би се обезбиједио новац за враћање зајмова који су утрошени за развој саобраћајне везе у БиХ, посебно кад су у питању аутопутеви.

 Грант ЕУ за мост на Сави код Градишке износи 6,8 милиона евра. У Служби за односе с јавношћу Министарства транспорта и комуникација БиХ, пак, објашњено нам је да сама изградња моста код Градишке није условљена усвајањем акциза јер су, како су навели, финансијска средства већ осигурана из лиценци за мобилне оператере.

Исмир Јуско, министар транспорта комуникација БиХ, објаснио нам је да је мост у Градишци у самом врху приоритета када је у питању транспортна инфраструктура у БиХ.

"До сада ми нисмо добили нити једно саопштење, нити обавјештење по овом питању. Све што смо добили везано је за писмо комесара Јоханеса Хана, за средства добијена у Трсту.

Градишка никад и нигдје није споменута, нити повезивана с акцизама", објаснио је министар Јуско. У "Аутопутевима РС" нам је речено да је недавно радна група за изградњу моста одржала састанак о техничким детаљима у вези са припремама за изградњу моста. Драган Човић, предсједавајући Предсједништва БиХ, у понедјељак је приликом посјете Бањалуци изјавио да ће за отприлике двије седмице о теми регионалне инфраструктуре разговарати с Андрејом Пленковићем, хрватским премијером, а потом и са Колиндом Грабар-Китаровић, предсједницом Хрватске.

 "Желимо повезати заједничке инфраструктурне пројекте, особито кад је у питању мост код Градишке. Мислим да су сада уклоњене све препреке које су постојале да се то покрене, али морамо у наредних мјесец-два радити такве пројекте. Ако то не почнемо радити бојим се да ћемо имати великих проблема", рекао је Човић.

Подсјећања ради, трошкове изградње моста сносе Хрватска и БиХ, односно РС, у износу од по 50 одсто.

Укупна цијена моста износи 23,2 милиона евра, а Хрватска је обавезна изградити и додатну саобраћајницу којом ће мост бити повезан с аутопутем Загреб - Београд.

Хрватска за свој дио трошкова очекује средства из европских фондова

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана