Затвор за турског композитора, јер је рекао да је атеиста

РТС
Затвор за турског композитора, јер је рекао да је атеиста

Истамбул - Турски композитор и пијаниста Фазил Сај, који се изјаснио као атеиста, оптужен је да је вређао ислам на Твитеру и пријети му 18 мјесеци затвора.

Признатом турском композитору и пијанисти суђење почиње у октобру под оптужбом да је увриједио религијске вриједности.

“Суђење ће почети 18. октобра на суду у Истанбулу”, рекао је Сајов адвокат, Мелтем Акјол који је додао да ће се композитор појавити на рочишту.

Вишеструко награђени умјетник и културни амбасадор ЕУ навукао је на себе бијес турских конзервативаца серијом провокативних порука о исламу на свом Твитер профилу.

Оптужен је да прекршио турски кривични закон који каже да се казном затвора кажњава онај који вријеђа религијске вриједности.

У једном интервјуу у априлу, Сај је рекао да се осјећа потпуно одбаченим од турског друштва од када је признао да је атеиста и да су његови критичари показали растућу културу нетолеранције у тој држави.

“Мислим да је вријеме да се преселим у Јапан”, рекао је Сај.

“Када сам рекао да сам атеиста, сви су ме вријеђали, а власти су пратиле све што сам објавио на Твитеру”, рекао је Сај и додао да је вјероватно прва особа у свијету којој ће се судити зато што је признао да је атеиста.

“Моја каријера биће завршена, ако завршим у затвору”, рекао је Сај.

Турска је званично секуларна држава, али владајућа странка АKP, која води главну ријеч од 2002. године, има снажне исламске коријене.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана