Zatvor za turskog kompozitora, jer je rekao da je ateista

RTS
Zatvor za turskog kompozitora, jer je rekao da je ateista

Istambul - Turski kompozitor i pijanista Fazil Saj, koji se izjasnio kao ateista, optužen je da je vređao islam na Tviteru i prijeti mu 18 mjeseci zatvora.

Priznatom turskom kompozitoru i pijanisti suđenje počinje u oktobru pod optužbom da je uvrijedio religijske vrijednosti.

“Suđenje će početi 18. oktobra na sudu u Istanbulu”, rekao je Sajov advokat, Meltem Akjol koji je dodao da će se kompozitor pojaviti na ročištu.

Višestruko nagrađeni umjetnik i kulturni ambasador EU navukao je na sebe bijes turskih konzervativaca serijom provokativnih poruka o islamu na svom Tviter profilu.

Optužen je da prekršio turski krivični zakon koji kaže da se kaznom zatvora kažnjava onaj koji vrijeđa religijske vrijednosti.

U jednom intervjuu u aprilu, Saj je rekao da se osjeća potpuno odbačenim od turskog društva od kada je priznao da je ateista i da su njegovi kritičari pokazali rastuću kulturu netolerancije u toj državi.

“Mislim da je vrijeme da se preselim u Japan”, rekao je Saj.

“Kada sam rekao da sam ateista, svi su me vrijeđali, a vlasti su pratile sve što sam objavio na Tviteru”, rekao je Saj i dodao da je vjerovatno prva osoba u svijetu kojoj će se suditi zato što je priznao da je ateista.

“Moja karijera biće završena, ako završim u zatvoru”, rekao je Saj.

Turska je zvanično sekularna država, ali vladajuća stranka AKP, koja vodi glavnu riječ od 2002. godine, ima snažne islamske korijene.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana