Венето на реду да се изјасни

Агенције
Венето на реду да се изјасни

Венеција - Сјевероисточна италијанска регија Венето активно ће радити на питању одржавања референдума за независност, поручио је гувернер тог региона Лука Заја.

- Након референдума у Шкотској, дошао је ред на Венето и Каталонију - рекао је Заја.

Он је оцијенио да би, уколико би сада био организован референдум о независности Венета, већина становника овог региона одговорила да жели самосталност.

Заја је представник странке Лига сјевера, која је увијек тежила ка независности или бар аутономији и федерализацији сјевера Италије.

Истовремено, послије неуспјелог референдума о отцјепљењу Шкотске, почеле су међусобне оптужбе лидера у Уједињеном Краљевству. Британска влада одбацила је тврдње одлазећег премијера Шкотске Алекса Салмонда да се не придржава обећања о проширењу овлашћења за Шкотску.

Вођа покрета за осамостаљење је истакао да се три водеће британске партије не придржавају обећања иако су се на то обавезале, а влада поставила распоред.

Салмонд сматра да су бирачи преварени обећањима лидера три главне британске партије - владајуће Конзервативне партије Дејвида Камерона, Лабуристичке Еда Милибанда и Либерално-демократске партије Ника Клега.

Све три партије подржале су кампању против независности.

- Они који су гласали против могу бити љути што су заокружујући "не" заведени, обманути и преварени - рекао је шкотски премијер, који је послије објављивања резултата у петак најавио оставку која ће бити потврђена у новембру.

На историјском референдуму у четвртак већина од 55 одсто бирача у Шкотској гласала је против државне независности.

Камерон је најавио да ће приједлог закона о проширењу аутономије бити готов до јануара, а према најавама медија, усвајање закона услиједиће тек послије избора у мају 2015. године.

Хаос у Глазгову

Прави хаос настао је у Глазгову када су се демонстранти, који су славили останак Шкотске у Великој Британији, срели са присталицама шкотске независности. У раздвајању супротстављених група учествовало је више од 80 полицајаца, а током окршаја се могло видјети свашта - од нацистичких поздрава униониста, до бацања флаша и пијаних демонстраната. Ангажована је и полицијска коњица, а три особе су ухапшене током нереда.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана