Veneto na redu da se izjasni

Agencije
Veneto na redu da se izjasni

Venecija - Sjeveroistočna italijanska regija Veneto aktivno će raditi na pitanju održavanja referenduma za nezavisnost, poručio je guverner tog regiona Luka Zaja.

- Nakon referenduma u Škotskoj, došao je red na Veneto i Kataloniju - rekao je Zaja.

On je ocijenio da bi, ukoliko bi sada bio organizovan referendum o nezavisnosti Veneta, većina stanovnika ovog regiona odgovorila da želi samostalnost.

Zaja je predstavnik stranke Liga sjevera, koja je uvijek težila ka nezavisnosti ili bar autonomiji i federalizaciji sjevera Italije.

Istovremeno, poslije neuspjelog referenduma o otcjepljenju Škotske, počele su međusobne optužbe lidera u Ujedinjenom Kraljevstvu. Britanska vlada odbacila je tvrdnje odlazećeg premijera Škotske Aleksa Salmonda da se ne pridržava obećanja o proširenju ovlašćenja za Škotsku.

Vođa pokreta za osamostaljenje je istakao da se tri vodeće britanske partije ne pridržavaju obećanja iako su se na to obavezale, a vlada postavila raspored.

Salmond smatra da su birači prevareni obećanjima lidera tri glavne britanske partije - vladajuće Konzervativne partije Dejvida Kamerona, Laburističke Eda Milibanda i Liberalno-demokratske partije Nika Klega.

Sve tri partije podržale su kampanju protiv nezavisnosti.

- Oni koji su glasali protiv mogu biti ljuti što su zaokružujući "ne" zavedeni, obmanuti i prevareni - rekao je škotski premijer, koji je poslije objavljivanja rezultata u petak najavio ostavku koja će biti potvrđena u novembru.

Na istorijskom referendumu u četvrtak većina od 55 odsto birača u Škotskoj glasala je protiv državne nezavisnosti.

Kameron je najavio da će prijedlog zakona o proširenju autonomije biti gotov do januara, a prema najavama medija, usvajanje zakona uslijediće tek poslije izbora u maju 2015. godine.

Haos u Glazgovu

Pravi haos nastao je u Glazgovu kada su se demonstranti, koji su slavili ostanak Škotske u Velikoj Britaniji, sreli sa pristalicama škotske nezavisnosti. U razdvajanju suprotstavljenih grupa učestvovalo je više od 80 policajaca, a tokom okršaja se moglo vidjeti svašta - od nacističkih pozdrava unionista, do bacanja flaša i pijanih demonstranata. Angažovana je i policijska konjica, a tri osobe su uhapšene tokom nereda.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana