Шта су Руси урадили за годину војних акција у Сирији?

Агенције
Шта су Руси урадили за годину војних акција у Сирији?

Прије тачно једне године Москва је започела војну кампању у Сирији, на захтјев званичног Дамаска, подсјећа Раша тудеј.

Како се наводи, док је убијала џихадисте, руска војска је претрпјела губитке, али је постала лидер у покушајима за стабилизовање ратом захваћене државе.

"30. септембра руски авиони су започели прве нападе против терориста у Сирији, гађајући положаје близу градова Хомс и Хама. До тог периода, коалиција на челу са САД је већ била активна у Сирији више од годину дана, али је Русија једина земља која је за то добила званичних захтјев од сиријског предсједника Башара ел Асада", наводи Раша тудеј.

Као једно од највећих достигнућа истиче се ослобађање древног града Палмире.

"Један од кључних градова у земљи је био под контролом Исламске државе од маја 2015. године, све до марта ове године када су га преузеле државне снаге, уз подршку руских авиона. Џихадисти су уништили бројне историјске знаменитости, а иза себе су оставили миниране путеве, објекте и културно благо. Руски и сиријски деминери су открили хиљаде мина", додаје Раша тудеј.

Обарање руског авиона изнад границе Сирије и Турске се истиче као најтрагичнији инцидент.

"Тада је турски авион оборио руски Су-24. Један пилот је убијен, а други је успио да преживи. Анкара је тврдила да је летјелица повредила њен ваздушни простор, али је Москва остала при становишту да се инцидент догодио на небу изнад сиријске територије. Током акције спасавања руска војска је изгубила и један хеликоптер, који су милитанти напали са земље. Предсједник Русије Владимир Путин је овај инцидент назвао забијањем ножа у леђа, послије чега је Москва увела санкције Турској. У јуну се турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган извинио и билатерални односи су поново нормализовани", подсјећа Раша тудеј.

Битан датум за руске акције био је и 15. март.

"Путин је наредио повлачење већег броја руских авиона, као и особља из Сирије, уз напомену да је већи дио операције завршен. Тада је саопштено да су руски авиони извршили око 7.000 напада, уништили скровишта џихадиста и убили 13.000 терориста. Остале јединице руских ваздушних снага су остале у Сирији као подршка званичној војсци, лојалној предсједнику Башару ел Асаду", пише Раша тудеј.

Напомиње се и да је Русија успоставила и Центар за остваривање примирја, који има задатак да надгледа имплементацију постигнутих мировних договора.

"Такође, 28. јула ове године успостављени су безбједносни коридори којима су цивили могли да оду из Алепа, а у плану се нашао и четврти пут за терористе који су жељели да се предају. Коридори су коришћени и за допремање хуманитарне помоћи, углавном воде и лекова. Москва је испоручила десетине тона хуманитарне помоћи", додаје се.

У тексту је истакнута и улога шефа дипломатије Сергеја Лаврова на постизању мировног договора са америчким колегом Џоном Керијем.

"Договор је укључивао прекид војних акција како побуњеничких, тако и владиних снага. Терористичке групе нису биле укључене у договор. Послије успостављања Центра за примирје, Москва је предала податке Вашингтону. Ипак, у наредним недјељама, послије потписивања договора 27. фебруара, примећено је систематско кршење договора од стране побуњеника које подржавају САД. Москва је затражила од Вашингтона, послије новог договора Лаврова и Керија, да утиче на противнике Асадове власти да се суздрже од војних акција, али то тога није дошло, већ је услиједила нова рунда оптужби на рачун Москве", закључује се у тексту.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана