Спрега мафије и власти разара Рим

Агенције
Спрега мафије и власти разара Рим

Рим - Моћне мафијашке породице из свих регија Италије удружиле су снаге и заједно раде у Риму, а под владином лупом нашле су се и градске власти због сумње да су пале под утицај криминалних организација, због којих тај град већ зову "престоницом мафије".

Према наводима италијанске полиције, удруживање мафијаша је и те како реална чињеница. У извјештају италијанске полиције, који је објавио лист "Стампа", наводи се да је Рим, осим што је главни град Италије, такође и престоница прања новца. Укупно 45 криминалних организација, од клана "Ндрангета" из Калабрије, преко "Коза ностре" и "Казамонике" до "Каморе" из Напуља, закопале су ратне сјекире и почеле су да сарађују, а све с циљем стицања огромне финансијске користи. Овај неочекивани савез ставља италијанску полицију на Танталове муке.

- Рим је постао европски центар прања новца, у коме се обрћу огромне суме од кријумчарења дроге и оружја, отмица, изнуда, зеленашења и проституције - наводи се у извјештају римских безбједносних служби.

Истичу да је ријеч о "новој врсти организованог криминала", другачијој од оног који је био карактеристичан за мафију, нарочито оне породице из Сицилије, Калабрије и Кампање, које су малтене опремљене попут малих војски.

Рим се још тресе од прошлогодишњег скандала, када је откривено да градом већ читаву деценију хара група "Мафија капитале", коју су чинили контроверзни бизнисмени, подмићени политичари и званичници, чланови градске управе. Према подацима полиције, "Мафија капитале" је у том периоду разним махинацијама присвојила скоро пола милијарде евра, што је новац који је требало да иде граду Риму.

Због тога је италијанска влада саопштила да ће ставити градску вијећницу у Риму под строги надзор. Откривени скандал открио је сумње у раширену корупцију међу градским властима, што би донекле објаснило лоше стање градских улица и још горе стање општинског буџета.

Послије вишеседмичног разматрања, кабинет италијанског премијера Матеа Ренција одлучио је да само један од 15 римских округа, који обухвата насеље Остија на обали Лигурског мора, буде стављен под директну контролу владе због наводне инфилтрације мафије.

"Планетарна срамота"

Колико су мафијашке породице постале блиске и колику моћ имају показује прошлонедјељни погреб шефа клана "Казамоника" Виторија Казамонике, који је сахрањен уз прави мини-спектакл. Од посипања поворке ружиним латицама из хеликоптера до позлаћених кочија, све је подсјећало на "Кума", легендарно остварење Франсиса Форда Кополе. Чак је и музика била из поменутог филма. Оваква врста "мафијашке бахатости" разбјеснила је премијера Матеа Ренција, који је сахрану назвао "планетарном срамотом за Италију".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана