Папски нунције пипкао мушкарца

Приредио: Борис Ђурић
Папски нунције пипкао мушкарца

Париз - Центар католичке вјере Ватикан опет се нашао усред сексуалног скандала када је у петак откривено да је против њиховог изасланика у Француској Луиђија Вентуре покренута истрага због сексуалног напада.

Француски медији објавили су да је Вентура, изасланик папе још од 2009. године, оптужен да је 17. јануара ове године сексуално узнемиравао мушкарца у згради Скупштине града Париза када је градоначелница Ан Идалго уприличила новогодишње обраћање дипломатама и вјерским лидерима. Истрага је отворена када се млађи градски званичник, стар тридесетак година, пожалио канцеларији градоначелника да га је Вентура (74) неколико пута неприкладно дирао током церемоније у сали за свечаности. Папски нунције га је, наводно, три пута дирао по интимним дијеловима тијела и у једном тренутку га је ухватио за задњицу, што је видио један свједок.

Овај инцидент је угледао свјетлост дана у моменту када је објављена књига француског новинара Фредерика Мартела у којој тврди да су четири од пет свештеника у Ватикану хомосексуалци.

Мартел наводи да је 80 одсто свештеника наклоњено свом полу и да су неки од највиших клерика Католичке цркве, који су снажно нападали хомосексуализам, у ствари и сами хомосексуалци.

Мартел, бивши савјетник француске владе, провео је четири године у истраживању ове теме и урадио је 1.500 интервјуа, укључујући и оне са 52 бискупа, 41 кардиналом, 45 ватиканских дипломата и више од 200 свештеника. Многи су му причали о неписаном правилу “затвореног ормара” и правилу да што је неки свештеник више хомофобичан, више је вјероватно да је и сам хомосексуалац.

У књизи се наводи примјер колумбијског кардинала на високој ватиканској позицији, покојног Алфонса Труиља, који је давао црквена учења о контрацепцији и истополним везама, да би у исто вријеме унајмљивао мушке проститутке.

Признање гријехова

Многи вјерници, али и дио свештенства позивају да се организује нешто слично покрету “Ја такође” који је открио сексуалне злоупотребе холивудских магната и звијезда, нарочито након што је и сам папа Фрањо недавно признао да су неки свештеници напаствовали часне сестре и чак их држали као сексуалне робиње. Његови наводи се су појавили након што је у ватиканском магазину “Црквени свијет жена” објављено да су католички клерици у неким случајевима направили дјецу сестрама и да су неке од њих морале абортирати. Све ово је било скривено велом тајне јер су часне сестре ћутале из страха од освете мушког дијела свештенства.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана