NATO авиони пресрели руску летjелицу

Агенције
NATO авиони пресрели руску летjелицу

Брисел - Борбени авиони NATO-а данас су пресрели руски шпијунски авион над Балтичким морем, који је претходно нарушио ваздушни простор Естоније, саопштила је Алијанса.

У саопштењу NATO се наводи да су "авион за прикупљање обавjештајних података Иљушин ИЛ-20", који је полетио из Калињинграда, руске ексклаве на Балтику, прво пресрели дански борбени авиони типа Ф-16 кад се летјелица приближила њиховом ваздушном простору, пренијела је агенција АФП.

Руски ИЛ-20 је затим одлетио сјеверно према Шведској, која није чланица NATO, али је такође послала своје ловце да пресретну руски авион.

Готово четири сата касније је ИЛ-20 откривен у ваздушном простору Естоније, чланице Алијансе, "у трајању од мање од једне минуте, што представља кршење ваздушног простора NATO у дужини од око 600 метара", наводи се у саопштењу.

"Иљушина" су затим уочили португалски ловци типа Ф-16, који су га испратили из ваздушног простора NATO-а, саопштила је Алијанса.

Напетости између Русије и Запада су због украјинске кризе тренутно на навишем нивоу још од времена "Хладног рата". NATO је интензивирао патролирање ваздушним простором изнад Балтика због, како наводи, честог пресретања руских војних авиона у близини пољског и балтичког ваздушног простора.

Естонија је позвала руског амбасадора и од њега затражила објашњење за повреду њеног ваздушног простора коју је изазвао руски војни авион.

Портпаролка министарства спољних послова Естоније Мари-Лиис Валтер рекла је да њена земља ту повреду ваздушног простора сматра веома озбиљном.

Она је рекла да Естонија "захтјева објашњење" зашто је руски извиђачки авион Иљушин-20 ушао у њен ваздушни простор.

Руси негирају оптужбе

Руски војни авион није данас повредио ваздушни простор чланице NATO Естоније, већ је летио изнад неутралних вода у Балтичком мору, саопштила је прес служба руског Министарства одбране.

Реагујући на раније саопштење Сјеверноатлантске алијансе према којем су борбени авиони NATO-а пресрели руски шпијунски авион над Балтичким морем, пошто је он претходно нарушио ваздушни простор Естоније, руско Министарство одбране наводи у саопштењу да је руски авион извео рутински пробни лет са узлетишта Храброво у Калињинградској области и да је летио изнад неутралних вода у Балтичком мору, пренијела је агенција Тас.

Лет је обављен уз строго поштовање међународних прописа о коришћењу ваздушних простора земаља, истакло је руско Министарство.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана