Камерон забринут због Хонгконга

Танјуг
Камерон забринут због Хонгконга

Бирмингем - Британски премијер Дејвид Камерон изјавио је да је дубоко забринут због сукоба до којих је дошло између полиције и демонстраната на протестима у Хонгконгу.

Упитан да ли има обавезу да говори о догађајима у Хонгконгу, Камерон је за ТВ станицу "Скај њуз" одговорио: "Наравно. Осјећам дубоку обавезу".

Хонгконг се налази под управом кинеских власти, по принципу - "једна земља, два система", по којем та бивша британска колонија ужива аутономију и слободе које подразумјевају и универзално право гласа, подсјећа Ројтерс.

"Када смо постигли споразум са Кином, били су и детаљи у њему који се тичу важности да се људима Хонгконга омогући демократска будућност у оквиру ова 'два система' - то је позиција коју истичемо. Наравно да сам дубоко забринут у вези са оним што се догађа и надам се да ово питање може да се рјеши", рекао је Камерон.

Најмасовнији протести у Хонгконгу од повратка под контролу Пекинга 1997, трају већ данима, а предводе их хиљаде студената и грађана који су незадовољни одлукама власти о избору првог човека тог града 2017. године.

Кинеске власти су 2008. године најавиле да ће размотрити могућност да до 2017. године дозволе директне изборе у Хонгконгу, а 31. августа су саопштиле да су директни избори одобрени, али да ће бирачи моћи да гласају за неког од претходно одобрених кандидата с листе.

Лондон тражи састанак са амбасадором Кине

Британски замјеник премијера Ник Клег је данас изјавио да ће затражити хитан састанак са амбасадором Кине у Лондону како би изразио своје "запрепашћење и узнемиреност" због одбијања кинеских власти да дозволе одржавање слободних избора у Хонг Конгу.

"Изгледа да су власти у Пекингу одлучне у намјери да народу Хонг Конга не омогуће оно на шта они имају потпуно право, а то су слободни, праведни, отворени избори, базирани на универзалном праву гласа", рекао је Клег, а пренио Ројтерс.

"Није у интересу Кине да велики број разочараних грађана у Хонг Конгу осјећају да им је одузето право да искористе своја демократска права. Не знам никога ко сматра да универзално право гласа значи да на изборима могу да се кандидују само они чија је кандидатура претходно потврђна од стране неког другог", рекао је Клег у интервјуу за "Скај ТВ".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана