Интервенција у Јемену трајаће до предаје Хута

Агенције
Интервенција у Јемену трајаће до предаје Хута

Шарм ел Шеик - Шеф Арапске лиге Набил ал Араби данас је изјавио да ће офанзива у Јемену, коју предводи Саудијска Арабија, трајати све док шиитски побуњеници Хути не предају оружје и не повуку се из области које су заузели.

 

"Операција ће се наставити док се милиције Хута не повуку и не предају оружје", рекао је Араби на почетку другог дана самита који се одржава у египатском љетовалишту Шарм ел Шеик, јавио је АФП.

Међународни признати предсједник Јемена Абед Рабу Мансур Хади упутио је јуче са скупа у Шарм Ел-Шеику позив становницима Јемена да организују "масовне мировне демонстрације".

Мансур Хади, кога су Хути након освајања главног града Сане прошле јесени ставили у кућни притвор, успио је да побјегне у Аден, град на југу Јемена, који је тренутно под опсадом побуњеника.

Јеменски предсједник је милицију Хута назвао "иранском лутком на концу", оптуживши је како је својом политичком незрелошћу уништила Јемен.

Кампања ваздушних напада међународне коалиције, коју предводи Саудијска Арабија, одговор је на офанзиву јеменског шиитског племена Хута, које подржава Иран.

Хути, као и Техеран, демантују да их Иран материјално подржава и наоружава као што се тврди у многим арапским и западним земљама.

Састанак Арапске лиге у египатском љетовалишту Шарм Ел-Шеик услиједио је само неколико дана након почетка ваздушних напада 10-очлане коалиције земаља на положаје Хута у Јемену.

Арапска лига формира заједничку војну силу

Лидери Арапске лиге, окупљени на самиту у Египту, објавиће формирање заједничке војне силе која треба да се супротстави све већим безбједносним пријетњама у региону, јавља Ројтерс, позивајући се на нацрт завршног коминикеа.

Разрада механизма и логистике такве регионалне војне силе, што је идеја египатског предсједника Абдел Фатаха ал-Сисија, могла би да потраје мјесецима.

У нацрту документа се војна сила Арапске лиге дефинише као добровољна, што значи да се ни од једне државе се неће захтијевати учешће.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана