Eво шта је Трамп урадио Киму

Agencije
Eво шта је Трамп урадио Киму

Предсjедник САД Доналд Трамп повећао је притисак на Сjеверну Кореју, али какве су економске посљедице тог потеза?

Трамп је запретио новим санкцијама САД против компанија и институција које буду финансирале и посредовале у трговини са Сјеверном Корејом.

Наредио је да се казни свака компанија или особа која послује са Сјеверном Корејом, или да се укине приступ америчком финансијском систему, или да се замрзне имовина, или потенцијално – обоје.

Трамп је такође рекао да је кинеска централна банка затражила од својих банака да смање активности и послове с лидером Сјеверне Кореје Ким Џонг Уном.

Додуше, кинеска банка се није још јавно изјаснила.

Влада САД сада може да циља и компаније у многим секторима: банке, енергетика, производња, текстил и рибарство. Чак и бродови и авиони који саобраћају ка Сјеверној Кореји биће забрањени на 180 дана.

Америчким банкама, попут Морган чејса, Фарга, БоА, већ је забрањено да извршавају било какве финансијске трансакције директно или индиректно с С. Корејом. Али ће сада морати да буду још боље у томе да воде рачуна с ким послују и да ли те компаније имају негдје неке везе с Кимом.

"Ако банке заиста желе да истражују своје сјевернокорејске трансакције, мораће да истраже компаније које послују са тим компанијама", рекао је Антхони Ругиеро.

Недавне објаве показују да је С. Кореја користила кинеске банке за обраду најмање 2, 2 милијарде долара у периоду од 2009. до 2017. године, каже Ругиеро.

Да ли је централна банка Кине предузела мјере против Сјеверне Кореје?

То није баш јасно. Ројтрерс, позивајући се на неименоване изворе, пише да је Народна банка Кине наредила својим финансијским институцијама да престану да се баве свим што има везе с С. Корејом.

С друге стране, министарство трговине саопштило је да ће Кина ограничити извоз рафинираних производа на бази нафте и да ће одмах забранити увоз кондензата и течног природног гаса, као и увоз текстила из Сјеверне Кореје.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана