Дачић: Историјски догађај

Агенције
Дачић: Историјски догађај

Београд - Премијер Србије Ивица Дачић оцијенио је да једногласна одлука министарског савјета ЕУ да у јануару почну преговори о приступању Србије ЕУ представља историјски догађај за Србију, који су чекале многе генерације.

Дачић је рекао да ће преговори о приступању почети под грчким предсједавањем највјероватније 21. јануара.

Он је навео да је вечерас разговарао телефоном са високим представником ЕУ Кетрин Ештон која га је обавијестила о овој одлуци и честитала, истичући да су све земље имале веома висок ниво похвала за све што је Влада Србије урадила.

"Ово је историјски догађај за Србију. То је дан који су чекале многе генерације грађана и то је био циљ многих политичких гарнитура и влада", рекао је Дачић за Радио-телевизију Србије.

Дачић је истакао да је поносан на све што је његова влада урадила, те захвалио првом потредсједнику Владе Александру Вучићу и предсједнику Србије Томиславу Николићу на труду и политичкој одговорности што су довели земљу до степенице никад ближе ЕУ.

Он је напоменуо да су отклоњене и двије бојазни Србије, наводећи да је Ештонова веома коректно оцијенила да је Приштина била крива за неуспјех посљедње рунде дијалога о правосуђу, те да је из текста преговарачког оквира умјесто формулације "пуна нормализација" односа Београда и Приштине убачено "свеобухватна нормализација".

Дачић је рекао да је избачена могућност да се у свим поглављима нађе Косово и Метохија, те додао да ће питање Косова бити обрађивано у поглављу 35, а у осталим поглављима само у изузетним случајевима.

"Тиме је отклоњена могућност да свака тема буде везана за Косово и Метохију", рекао је Дачић, нагласивши како ништа од овога не би било да није било напретка у дијалогу Београда са Приштином.

Преговори почињу у јануару

Министри спољних послова земаља чланица ЕУ одлучили су да преговори са Србијом почну у јануару, али нису прецизирали тачан датум, саопштио је вечерас шеф словеначке дипломатије Карл Ерјавец.

Брисел - Министри спољних послова земаља чланица ЕУ одлучили су да преговори са Србијом почну у јануару, али нису прецизирали тачан датум, саопштио је вечерас шеф словеначке дипломатије Карл Ерјавец.

"Нисмо се договорили о конкретном датуму", рекао је Ерјавец новинарима, напуштајући састанак министарског савјета у Бриселу.

Он је додао да ће датум одржавања међувладине конференције одредити Грчка која од 1. јануара почиње предсједавање ЕУ, преносе београдски медији.

Извори из ЕУ кажу да је, највјероватније, датум за почетак преговора 21. јануар, јер тада поново засједа Савјет министара ЕУ.

Словеначки министар је на конференцији за новинаре рекао и да су министри у преговарачки оквир уврстили досад спорну клаузулу у којој се каже да Београд и Приштина до краја приступних преговора Србије морају да потпишу правно обавезујући споразум.

Овој ставци раније се противило неколико земаља на челу са Шпанијом, али су оне на крају прихватиле инсистирање Њемачке да ова одредба уђе у оквир.

У преговарачки оквир, који су министри вечерас усвојили, уврштено је и да дијалог на крају треба да доведе "до свеобухватне нормализације односа Београда и Приштине".

Њемачка је до сада инсистирала на термину "пуна нормализација", али је на крају прихватила нешто блажу формулацију коју је предложила Литванија. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана