Dačić: Istorijski događaj

Agencije
Dačić: Istorijski događaj

Beograd - Premijer Srbije Ivica Dačić ocijenio je da jednoglasna odluka ministarskog savjeta EU da u januaru počnu pregovori o pristupanju Srbije EU predstavlja istorijski događaj za Srbiju, koji su čekale mnoge generacije.

Dačić je rekao da će pregovori o pristupanju početi pod grčkim predsjedavanjem najvjerovatnije 21. januara.

On je naveo da je večeras razgovarao telefonom sa visokim predstavnikom EU Ketrin Ešton koja ga je obavijestila o ovoj odluci i čestitala, ističući da su sve zemlje imale veoma visok nivo pohvala za sve što je Vlada Srbije uradila.

"Ovo je istorijski događaj za Srbiju. To je dan koji su čekale mnoge generacije građana i to je bio cilj mnogih političkih garnitura i vlada", rekao je Dačić za Radio-televiziju Srbije.

Dačić je istakao da je ponosan na sve što je njegova vlada uradila, te zahvalio prvom potredsjedniku Vlade Aleksandru Vučiću i predsjedniku Srbije Tomislavu Nikoliću na trudu i političkoj odgovornosti što su doveli zemlju do stepenice nikad bliže EU.

On je napomenuo da su otklonjene i dvije bojazni Srbije, navodeći da je Eštonova veoma korektno ocijenila da je Priština bila kriva za neuspjeh posljednje runde dijaloga o pravosuđu, te da je iz teksta pregovaračkog okvira umjesto formulacije "puna normalizacija" odnosa Beograda i Prištine ubačeno "sveobuhvatna normalizacija".

Dačić je rekao da je izbačena mogućnost da se u svim poglavljima nađe Kosovo i Metohija, te dodao da će pitanje Kosova biti obrađivano u poglavlju 35, a u ostalim poglavljima samo u izuzetnim slučajevima.

"Time je otklonjena mogućnost da svaka tema bude vezana za Kosovo i Metohiju", rekao je Dačić, naglasivši kako ništa od ovoga ne bi bilo da nije bilo napretka u dijalogu Beograda sa Prištinom.

Pregovori počinju u januaru

Ministri spoljnih poslova zemalja članica EU odlučili su da pregovori sa Srbijom počnu u januaru, ali nisu precizirali tačan datum, saopštio je večeras šef slovenačke diplomatije Karl Erjavec.

Brisel - Ministri spoljnih poslova zemalja članica EU odlučili su da pregovori sa Srbijom počnu u januaru, ali nisu precizirali tačan datum, saopštio je večeras šef slovenačke diplomatije Karl Erjavec.

"Nismo se dogovorili o konkretnom datumu", rekao je Erjavec novinarima, napuštajući sastanak ministarskog savjeta u Briselu.

On je dodao da će datum održavanja međuvladine konferencije odrediti Grčka koja od 1. januara počinje predsjedavanje EU, prenose beogradski mediji.

Izvori iz EU kažu da je, najvjerovatnije, datum za početak pregovora 21. januar, jer tada ponovo zasjeda Savjet ministara EU.

Slovenački ministar je na konferenciji za novinare rekao i da su ministri u pregovarački okvir uvrstili dosad spornu klauzulu u kojoj se kaže da Beograd i Priština do kraja pristupnih pregovora Srbije moraju da potpišu pravno obavezujući sporazum.

Ovoj stavci ranije se protivilo nekoliko zemalja na čelu sa Španijom, ali su one na kraju prihvatile insistiranje Njemačke da ova odredba uđe u okvir.

U pregovarački okvir, koji su ministri večeras usvojili, uvršteno je i da dijalog na kraju treba da dovede "do sveobuhvatne normalizacije odnosa Beograda i Prištine".

Njemačka je do sada insistirala na terminu "puna normalizacija", ali je na kraju prihvatila nešto blažu formulaciju koju je predložila Litvanija. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana