Апликанти за визу за САД ће морати да предоче налоге на друштвеним мрежама

Срна
Апликанти за визу за САД ће морати да предоче налоге на друштвеним мрежама

Вашингтон - Путници који желе да добију визу САД, било као посјетиоци или мигранти, мораће да приложе и листу идентитета на друштвеним мрежама, претходне бројеве мобилних телефона, као и имејл адресе, наводи се у плану Стејт департмента.

Свим лицима, која траже визу, биће предочена листа друштвених мрежа. Апликанти ће морати да идентификују ону коју користе и да оставе шифре или податке које користе или су користили да уђу на платформе у периоду од пет година прије подношења захтјева за визу, јавља АФП.

Апликанти ће морати дати претходне бројеве мобилних телефона, имејл адресе као и листу међународних путовања, јавља АФП.

Званичници кажу да овим путем могу да идентификују потенцијалне екстремисте, као што је био један од нападача из инцидента у децембру 2015. године у Сан Бернардину, који је добио визу иако је заговарао џихад на друштвеним мрежама.

У прошлој фискалној години, 559.536 људи аплицирало је за америчку мигрантску визу и 9.681.931 за различите облике визе за посјетиоце.

Изношењем овог плана почиње 60-дневни период у коме заинтересоване стране и јавне личности могу да поднесу коментаре у вези са приједлозима, који се очекује да ће бити одобрен 29. маја.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана