Aplikanti za vizu za SAD će morati da predoče naloge na društvenim mrežama

Srna
Aplikanti za vizu za SAD će morati da predoče naloge na društvenim mrežama

Vašington - Putnici koji žele da dobiju vizu SAD, bilo kao posjetioci ili migranti, moraće da prilože i listu identiteta na društvenim mrežama, prethodne brojeve mobilnih telefona, kao i imejl adrese, navodi se u planu Stejt departmenta.

Svim licima, koja traže vizu, biće predočena lista društvenih mreža. Aplikanti će morati da identifikuju onu koju koriste i da ostave šifre ili podatke koje koriste ili su koristili da uđu na platforme u periodu od pet godina prije podnošenja zahtjeva za vizu, javlja AFP.

Aplikanti će morati dati prethodne brojeve mobilnih telefona, imejl adrese kao i listu međunarodnih putovanja, javlja AFP.

Zvaničnici kažu da ovim putem mogu da identifikuju potencijalne ekstremiste, kao što je bio jedan od napadača iz incidenta u decembru 2015. godine u San Bernardinu, koji je dobio vizu iako je zagovarao džihad na društvenim mrežama.

U prošloj fiskalnoj godini, 559.536 ljudi apliciralo je za američku migrantsku vizu i 9.681.931 za različite oblike vize za posjetioce.

Iznošenjem ovog plana počinje 60-dnevni period u kome zainteresovane strane i javne ličnosti mogu da podnesu komentare u vezi sa prijedlozima, koji se očekuje da će biti odobren 29. maja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana