Ал-Анси ратовао у БиХ

Г. М.
Ал-Анси ратовао у БиХ

Сарајево - Један од вођа огранка "Ал-Каиде" са Арапског полуострва Насер бин Али ал-Анси из Јемена, терориста који је објавио да "Ал-Каида" стоји иза недавног масакра у Паризу, током 1995. године боравио је у БиХ.

CNN је пренио да је Ал-Анси 1995. дошао у БиХ, да је ту прошао војну обуку и да се борио против Срба. Наведено је да је у БиХ остао годину након чега се вратио у Јемен. Шефа "Ал-Каиде" Осаму бин Ладена упознао је 1998. године и одмах се званично прикључио тој терористичкој организацији.

У новембру 2014. године објављен је једна интервју са Ал-Ансијем и у уводу је представљена његова биографија у којој је наведено да је био у џихаду у Јемену, БиХ, Кашмиру, Авганистану, Таџикистану, Филипинима, Сирији и Турској. У новембру 2013. јеменски новинар Абдул Разаљ ал-Џамал објавио је интервју у којем је наведена и опширна биографија Ал-Ансија у којој такође стоји да се борио у БиХ. Дијелове тог интервјуа превели су и пренијели интернет сајтови који прате терористичке групе и њихове активности.

У безбједносним агенцијама БиХ у току су провјере да ли је тачна информација о његовом боравку у БиХ.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана