Al-Ansi ratovao u BiH

G. M.
Al-Ansi ratovao u BiH

Sarajevo - Jedan od vođa ogranka "Al-Kaide" sa Arapskog poluostrva Naser bin Ali al-Ansi iz Jemena, terorista koji je objavio da "Al-Kaida" stoji iza nedavnog masakra u Parizu, tokom 1995. godine boravio je u BiH.

CNN je prenio da je Al-Ansi 1995. došao u BiH, da je tu prošao vojnu obuku i da se borio protiv Srba. Navedeno je da je u BiH ostao godinu nakon čega se vratio u Jemen. Šefa "Al-Kaide" Osamu bin Ladena upoznao je 1998. godine i odmah se zvanično priključio toj terorističkoj organizaciji.

U novembru 2014. godine objavljen je jedna intervju sa Al-Ansijem i u uvodu je predstavljena njegova biografija u kojoj je navedeno da je bio u džihadu u Jemenu, BiH, Kašmiru, Avganistanu, Tadžikistanu, Filipinima, Siriji i Turskoj. U novembru 2013. jemenski novinar Abdul Razalj al-Džamal objavio je intervju u kojem je navedena i opširna biografija Al-Ansija u kojoj takođe stoji da se borio u BiH. Dijelove tog intervjua preveli su i prenijeli internet sajtovi koji prate terorističke grupe i njihove aktivnosti.

U bezbjednosnim agencijama BiH u toku su provjere da li je tačna informacija o njegovom boravku u BiH.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana