Вулин: Рехабилитација Калабића срамна и уредљива

Танјуг
Вулин: Рехабилитација Калабића срамна и уредљива

Београд - У Влади Србије не крију незадовољство одлуком Вишег суда у Ваљеву да рехабилитује некадашњег команданта Горске гарде Краљевске војске у отаџбини Николу Калабића.

За сада су ову одлуку осудили и предсједник скупштинског Одбора за људска и мањинска права Мехо Омеровић и ЛДП.

Покушај рехабилитације четничког команданта Николе Калабића је сраман и увредљив, изјавио је министар за рад Александар Вулин.

"Сраман је зато што је нехватљиво да држава Србија српски народ сада 70 година након Другог светског рата треба да предје на страну поражених. Ми смо део антифашистичке коалцијие ми смо део победника, несхватљиво је да се тако односимо према жртвама ратних злочинаца и да доносимо пресуде које ће проименити историју", навео је Вулин.

Ипак, како каже, судске представе не мијењају историју, "историја је онаква каква већ јесте".

Рехабилитација Калабића представља срамотну одлуку и за министра спољних послова Ивицу Дачића и за потпредсједника владе Небојшу Стефановића.

"Једина позитивна ствар у свему је што пресуда још увек није правоснажна", рекао је Стефановић за Танјуг.

Историчари сматрају је ова одлука срамотна.

"Он је био човек као четничка карикатура из партизанског филма. Његове јединице су починиле злочине у већој мери него било које друга четничка, сем Авалског корпуса", каже историчар Предраг Марковић.

Марковић додаје да ће рехабилитација Калабића олакшати "претварање" Степинца у свеца, али и слављење мртвих усташа у Блајбургу.

"То је јако лош сигнал, ако смо га ми рехабилитовали јер му није суђено како треба, онда можемо да рехабилитујемо и све из Блајбура", наводи Марковић.

Одлука суда у Ваљеву и даље је неправоснажна, тако да посљедњу ријеч има Апелациони суд.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана