Вулин: Посјета Вучића Москви знатно ојачала позицију Београда

Срна
Вулин: Посјета Вучића Москви знатно ојачала позицију Београда

Београд - Резултат разговора предсједника Србије Александра Вучића и Русије Владимира Путина у Москви је даља модернизација војне технике и борбених система, а позиција Србије знатно је промијењена и ојачана на међународној политичкој сцени, рекао је за српски министар одбране Александар Вулин.

"Започећемо интензивне разговоре о куповини хеликоптера, а што се тиче система С-300 о томе је рано говорити", рекао је Вулин за РТС.


Он је додао да о личном контакту који су остварили Вучић и Путин, као и о ојачаној позицији Србије, најбоље говори веома необична одлука Путина да одмах након разговора уживо одржи конференцију за новинаре.

Вулин је оцијенио да је сусрет Вучића и Путина сигурно помно праћен на Западу, али да ту није ријеч о неком посебном приближавању Србије Русији, већ о ојачаној позицији Србије.

"Све се проучава, озбиљне земље проучавају и говор тела, али то пре свега говори о значају који Србија има у свету. Ово није никакво приближавање било коме већ говори о једној новој јачој и стабилној Србији која је уважена међу партнерима", рекао је Вулин.

Он је истакао да је посјета била веома корисна и да је потврдила да се све што је договорено реализује на вријеме, чак и прије рокова.

Вулин је напоменуо да је у Москви постигнут начелни договор о набавци шест хеликоптера "ми-17".

"Веома је важно да ћемо радити на формирању хеликоптерског центра који би уједно био и једини ремонтни центар за хеликоптере у овом делу Европе. Тиме ћемо наставити јачање наше војске, али и опреме. Договорена је даља модернизација оклопних јединица и других борбених система наше војске", навео је Вулин.

Коментаришући изјаву Вучића да је Русија спремна да се укључи у дијалог о Косову и Метохији, ако буде промјене формата, на чему инсистира Приштина, која већ дуже вријеме хоће да укључи САД, Вулин је додао да би то промијенило све.

"Већ дуже време трпимо притисак Приштине да укључе САД у дијалог. У том случају ћемо инсистирати да се укључи и Русија. То говори о промењеној позицији када је реч о Србији, јер би то суштински био повратак дијалога у овире УН. Задовољни смо и овим форматом дијалога, али, ако се буде инсистирало на промени формата, онда се мора рачунати и на укључивање других земаља", рекао је Вулин.

Он је додао да наводи косовских медија да је амбасадор САД у УН Ники Хејли изјавила да ће радити на томе да самопроглашено Косово постане чланица УН, нису никаква новост, јер Приштина на томе одавно ради.

"И до сада су радили на томе. Они раде свој посао, а ми ћемо свој", рекао је Вулин.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана