Вучић за Глобус: Србија и Хрватска да ставе мораторијум на теме из прошлости

Вучић за Глобус: Србија и Хрватска да ставе мораторијум на теме из прошлости 06.02.2018 23:59 | Танјуг

Загреб - Предсједник Србије Александар Вучић оцијенио је уочи посјете Хрватској да Хрвати и Срби немају сукобљене интересе по питању будућности и предложио мораторијум на шест мјесеци на расправе о темама из прошлости.

Српски предсједник је у интервјуу загребачком Глобусу, чије је само неке дијелове лист вечерас објавио на својој он-лине страници, говорио о конкретним приједлозима за побољшање хрватско-српских односа које ће изнијети хрватској предсједници.

Кад је ријеч о трауматичним темама из Другога свјетског рата и рата 90-их, које изазивају највише напетости у односима између Хрватске и Србије, Вучић сматра, наводи Глобус, да би, ради смиривања ситуације и успостављања дијалога, најбоље било да се обје стране договорно суздрже од расправе о њима неко вријеме.

"Хајде да се договоримо да у идућих шест месеци - и да то кажемо - не говоримо о томе, томе и томе, или пре него што изађемо с било чиме, да се покушамо чути и да сваки пут спустимо тонус, и једни и други. И око 4. августа и око неких других шкакљивих датума", рекао је Вучић.

Он сматра да би закључак његових разговора са хрватском предсједницом Колиндом Грабар Китаровић требало да буде: сагласни смо да се ни око чега нисмо сагласили када је ријеч о прошлости, али, дајте да покушамо боље разумети једни друге у наредном периоду.

Српски предсједник је тако одговорио на питање Глобуса очекује ли да ће Колијнда Грабар-Китаровић прихватити његов приједлог о мораторијуму на теме из прошлости.

Будућност Хрвата и Срба предсједник Вучић, наводи Глобус, види у интензивирању сарадње и међусобном бољем разумијевању:

"Срби и Хрвати су бројчано мали народи. Срби су мали, а Хрвати нису већи. Једни и други морамо разумети да ћемо опстати и преживети само ако се не будемо тукли. Сад вам кажем: у будућности ће Срби и Хрвати све више заједно радити, али што пре то почнемо, показат ћемо да смо мало паметнији", истакао је Вучић за хрватски лист у интервјуу уочи званичне посјете Хрватској, половином фебруара.

"Срби и Хрвати имају сукоба око прошлости. Срби и Хрвати немају сукоба око будућности", објаснио је српски предсједник свој поглед на односе двије земље.

"Доскора сам мислио да ми само различито видимо оно што се дешавало пре 23, 25 или 27 година, но сада ми је, након ове наше изложбе о концентрационом логору Јасеновац, у седишту Уједињених нација у Њујорку, постало јасно да ми другачије видимо и оно што се збивало пре 70 и нешто година", рекао је Вучић.

Али, истиче, све су то сукоби око прошлости.

"Мислим да из тога треба изаћи на тај начин што ћемо разговарати, па да видимо имамо ли каквих проблема у будућности. И ако то анализирате на озбиљан начин, схватит ћете да немамо. Где су то сукобљени интереси Хрвата и Срба у будућности? Могу вам рећи да то не постоји", закључио је Вучић.

Предсједник Србије је, како најављује Глобус, у интервјуу говорио и о питању несталих у рату, изложби о логору Јасеновац у седишту УН-а у Њујорку, о страху од асимилације Срба у Хрватској, те о томе зашто мисли да Хрватска кочи Србију на њеном путу у Европску унију.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица