Вучић за CNN: Спремни смо да поделимо терет кризе

Агенције
Вучић за CNN: Спремни смо да поделимо терет кризе

Премијер Александар Вучић у укључењу за CNN је рекао да се Србија труди да избјеглицама пружи медицинску и сваку другу помоћ, преноси РТС.

Ми смо земља која никога не криви, већ се трудимо да реагујемо, рекао је Вучић. Он је рекао да, иако смо земља кандидат за чланство у Европској унији, Србија је спремна да подели терет ове кризе.

Вучић је навео да је план Србије да покаже одговоран и озбиљан приступ, емпатију и солидарност са избјеглицама и истакао да мисли да је Србија примјер за то.

Како је рекао, ситуација постаје све гора, посебно имајући у виду скорашње догађаје и изјаве које су се чуле из Брисела.

Међутим, како каже, Србија ће дати све од себе за фер третман избјеглица и наставиће са истим акцијама, што подразумијева и медицински третман као и преноћиште за избјеглице, поготово током зимског периода.

"Постоји време када мора да се уради нешто за Европу. Када морате да покажете своје европско лице. И ово је право време за то. Мислим да морамо да покажемо више солидарности, више толеранције, више добре воље и више хуманијег приступа, који је недостајао у прошлости", рекао је Александар Вучић.

Истакао је да је Србија можда једина земља која не окривљује никога на свијету и која тражи свеобухватно ријешење од ЕУ.

"Спремни смо да будемо део тог решења", поручио је Вучић.

Навео је да Србија има добре односе са Мађарском и да не жели да их квари, али да не може бити задовољан са баријерама на граници.

Рекао је и да је данас од избјеглица чуо да су им потребна ћебад, али не за покривање, већ да би њоме прекрили бодљикаву жицу и тако прешли границу са Мађарском. Вучић је рекао да је то незамисливо у 21. вијеку.

"Против тога се морамо борити и зато инсистирам на том заједничком решењу у ЕУ, и иако смо земља кандидат, спремни смо да преузмемо наш део терета и да поделимо одговорност", рекао је премијер Србије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана