Vučić: U slučaju zabrane referenduma - konsultacije u Beogradu

Srna
Vučić: U slučaju zabrane referenduma - konsultacije u Beogradu

Beograd - Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će, u slučaju da visoki predstavnik u BiH zatraži zabranu održavanje referenduma o Danu Republike, hitno pozvati u Beograd srpske političke lidere iz Republike Srpske na konsultacije da bi utvrdili kako štetu svesti na najmanju mjeru po srpski narod, odnosno izvući najveću korist.

"Reagovaćemo odgovorno, ozbiljno, a nema sumnje da ćemo želeti da čujemo stav svih srpskih predstavnika i da ću odmah pozvati u Beograd i zamoliću da se i sa nama konsultuju ukoliko do takve odluke dođe, jer nemam pravo da nešto drugo kažem", rekao je Vučić novinarima u Palati Srbija.

On je poručio da nije problem da se sa predsjednikom Srpske Miloradom Dodikom, srpskim članom Predsjedništva BiH Mladenom Ivanićem i svim srpskim predstavnicima sastane bilo gdje da bi vidjeli "kako najmanju štetu da napravimo svom narodu".

"Moramo da razgovaramo i konsultujemo se i da izvučemo najmanju štetu, a najveću korist za naše građane i naš narod. Ali, u svakom slučaju, to bi značilo naš hitan sastanak i verovatno celodnevni ili noćni sastanak. U svakom slučaju dug sastanak. Ne bih da se mešam pre takvih odluka u bilo šta drugo", rekao je Vučić.

Savjet za sprovođenje mira u BiH /PIC/ na nivou ambasadora zemalja članica održaće sutra sjednicu na kojoj će raspravljati o najavljenom referendumu u Srpskoj o Danu Republike, potvrdio je Srni portparol OHR-a Mario Brkić.

Vučić o Dubrovniku: Pristojno mi rečeno da ne dolazim

Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas, da je poslije svih laži koje su plasirane u medijima, imao dvostruki poziv da dođe na regionalni samit u Dubrovnik, ali da mu je istovremeno na pristojan način rečeno da ne dolazi.

"Želeo sam da idem, i ničim se ne bih osramotio, kao što se nisam osramotio u Srebrenici", rekao je Vučić novinarima posle sastanka sa ambasadorima o situaciji u regionu.

"Nijednog sekunda nisam spustio glavu. Pogođen sam s više kamenja i cipelom. Dva puta sam udaren nogom i rukom. Nisam nisam zakukao i nisam glavu spustio, jer sam se pomirio u jednom trenutku. Mislio sam da je kraj. Rekao sam ne smeš da osramotiš Srbiju i srpski narod, digni glavu i prođi", rekao je Vucicć podsjećajući na napad u Srebrenici, prošle godine.

On je dodao da to znaju i brojni međunarodni faktori.

"I ja nigde ne želim da odem nepozvan, i neću nikome da namećem, ako Srbiju ne doživljavaju kao partnera", rekao je Vučić.

Poruke iz Hrvatske, kako je rekao premijer, nemaju veze sa izborima, već sa kontinuiranom politikom koja se vodi protiv naše zemlje i naroda.

"Naivne su pretpostavke da je reč o izbornoj kampanji, to bi loše govorilo o tim društvima, a mislim da su društva bolja nego što političari žele da ih predstave", rekao je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana