Вучић: У случају забране референдума - консултације у Београду

Срна
Вучић: У случају забране референдума - консултације у Београду

Београд - Премијер Србије Александар Вучић изјавио је да ће, у случају да високи представник у БиХ затражи забрану одржавање референдума о Дану Републике, хитно позвати у Београд српске политичке лидере из Републике Српске на консултације да би утврдили како штету свести на најмању мјеру по српски народ, односно извући највећу корист.

"Реаговаћемо одговорно, озбиљно, а нема сумње да ћемо желети да чујемо став свих српских представника и да ћу одмах позвати у Београд и замолићу да се и са нама консултују уколико до такве одлуке дође, јер немам право да нешто друго кажем", рекао је Вучић новинарима у Палати Србија.

Он је поручио да није проблем да се са предсједником Српске Милорадом Додиком, српским чланом Предсједништва БиХ Младеном Иванићем и свим српским представницима састане било гдје да би видјели "како најмању штету да направимо свом народу".

"Морамо да разговарамо и консултујемо се и да извучемо најмању штету, а највећу корист за наше грађане и наш народ. Али, у сваком случају, то би значило наш хитан састанак и вероватно целодневни или ноћни састанак. У сваком случају дуг састанак. Не бих да се мешам пре таквих одлука у било шта друго", рекао је Вучић.

Савјет за спровођење мира у БиХ /PIC/ на нивоу амбасадора земаља чланица одржаће сутра сједницу на којој ће расправљати о најављеном референдуму у Српској о Дану Републике, потврдио је Срни портпарол OHR-а Марио Бркић.

Вучић о Дубровнику: Пристојно ми речено да не долазим

Премијер Србије Александар Вучић рекао је данас, да је послије свих лажи које су пласиране у медијима, имао двоструки позив да дође на регионални самит у Дубровник, али да му је истовремено на пристојан начин речено да не долази.

"Желео сам да идем, и ничим се не бих осрамотио, као што се нисам осрамотио у Сребреници", рекао је Вучић новинарима после састанка са амбасадорима о ситуацији у региону.

"Ниједног секунда нисам спустио главу. Погођен сам с више камења и ципелом. Два пута сам ударен ногом и руком. Нисам нисам закукао и нисам главу спустио, јер сам се помирио у једном тренутку. Мислио сам да је крај. Рекао сам не смеш да осрамотиш Србију и српски народ, дигни главу и прођи", рекао је Вуцицћ подсјећајући на напад у Сребреници, прошле године.

Он је додао да то знају и бројни међународни фактори.

"И ја нигде не желим да одем непозван, и нећу никоме да намећем, ако Србију не доживљавају као партнера", рекао је Вучић.

Поруке из Хрватске, како је рекао премијер, немају везе са изборима, већ са континуираном политиком која се води против наше земље и народа.

"Наивне су претпоставке да је реч о изборној кампањи, то би лоше говорило о тим друштвима, а мислим да су друштва боља него што политичари желе да их представе", рекао је Вучић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана