Вучић: Трагови страних служби у причама о великој Албанији

Агенције
Вучић: Трагови страних служби у причама о великој Албанији

Београд - Премијер Александар Вучић изјавио је да су свакодневне изјаве албанских политичара о стварању "велике Албаније" посљедица добро координисане акције.

Осим тога, како каже, српске службе безбједности су "нашле трагове" заједничког дјеловања најмање једне стране службе са обавјештајним агенцијама из Тиране и Приштине.

Вучић је у Лесковцу рекао да се само поставља питање да ли Албанци дјелују сами, или у координацији с неким "са нашег или неког другог континента".

Он је рекао да га многи нису добро разумјели када је послије једног састанка у Бриселу рекао предсједнику Томиславу Николићу да Албанце никада није видио такве и да је примјетио да су били потпуно незаинтересовани за дијалог с Београдом, као и да су имали другачији однос према Европској унији.

"Нисам сигуран шта је њихов крајњи циљ. Наше службе нашле су трагове деловања једне стране службе са агенцијама из Албаније и Приштине. Али то није довољно, јер није реч о једној од највећих светских сила и то није довољно за овакво самопоуздање", рекао је Вучић.

Он је, међутим, рекао да се Србија "спремила да чува своје" и да је "потпуно одлучан и сигуран" када каже да Србија зна шта је њена територија и да Београд никога не дира.

"Свако може да говори шта жели, али не може да чини шта жели против уставног поретка. Не знам шта и где ћете да формирате, али знам да на територији Србије нећете. За то вам дајем све гаранције и имате моју тврду реч. А добро знате да држим до своје речи", рекао је Вучић и додао да Србија жели мир и стабилност, али да неће дозволити понижавање и отимање територије.

Вучић је рекао да постоји могућност да Албанци свакодневно помињу "велики Албанију" јер желе да се та идеја легитимизује, да се сви навикну на то и да постане нормално да се о томе говори, а да нико не реагује.

Он је изразио захвалност европском комесару Јоханесу Хану због тога што је реаговао на те изјаве, јер је то било веома важно.

"Збунила ме је оштрина напада Хашима Тачија на Европску унију и Хана, без обзира на то што је та реакција била у најблажој форми. Без обзира на то што неки имају изборе и политичку кризу у Албанију, није то довољно. Има ту још нешто. Можда ЕУ потценује то што се збива у Тирани и Приштини, и у делу локалних органа власти у Прешеву", рекао је Вучић.

Вучић је додао да је један од лидера Албанаца с југа Србије Јонуз Муслију укључен у то да би Србију испровоцирали да реагује и да би онда од њега направили националног хероја, тврдећи да су Албанцима угрожена људска права.

"Локални избори показали да је једна странка готово свуда најјача"

Вучић је навео и да је задовољан резултатима на локалним изборима који су у недјељу одржани у пет мјеста и увјерен да ће се "увек из избора извлачити добре лекције".

"Локални избори показали да су неке странке у некој општини јаче, у некој слабије. Само је једна странка готово свуда најјача. На једном месту је група грађана имала 130 гласова више. Ми за разлику од других, одмах честитамо и кажемо: Изволите формирајте власт. То показује да морамо себе да мењамо, да морамо да будемо бољи", казао је Вучић новинарима код Лесковца.

Он је рекао да је разлика између побједника и губитника у томе што су губитници задовољни с пет, шест и седам осто, а побједници нису задовољни ни са 45 одсто.

"Тако да ми ћемо и у будућности себе да мењамо", рекао је Вучић и додао да се насмејао како су се неки "хвалисали својим резултатима".

Он је рекао да је њему важно како људи оцијењују нечији рад.

"И ако у Оџацима добијете 55 одсто, није уобичајено да на локалним изборима добијете 55 одсто гласова. Заиста није уобичајено. То значи да су ти људи добро радили", навео је Вучић.

Он је казао да су кандидати СНС на локалним изборима имали његову подршку, иако се није појавио ни у једној локалној самоуправи.

"Чини се да смо добар посао направили. Сад знамо где нам је чинити много више", казао је Вучић.

На локалним изборима у пет мјеста, листе око СНС-а освојиле су највише гласова у Врбасу, Косјерићу, Ковину и Оџацима, а у Зајечару је највише гласова освојила листа "Бошко Ничић - Покрет за Крајину".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана