Вучић: Могуће повећања плата и пензија у 2015.

Агенције
Вучић: Могуће повећања плата и пензија у 2015.

Београд - Премијер Србије Александар Вучић изјавио је данас да постоји могућност да се плате и пензије повећају у овој години, да досадашње уштеде то наговјештавају, али да у сваком случају о томе мора да се разговара са ММФ-ом.

Премијер је рекао на конференцији за новинаре да ће то предложити ММФ-у уколико и у наредним кварталима резултати буду бољи од очекиваних, односно, ако се настави с трендом да дефицит буде далеко мањи од планираног.

Вучић је нагласио да ће то бити само приједлог државе, и да ће сачекати њихов одговор, нагласивши да не жели да угрожи аранжман са том међународном финансијском институцијом.

Упитан колико ће бити повећање, премијер је рекао да би само уштедом у овом кварталу могао да врати све што је умањено, али да се неће неодговорно понашати.

"Ја ово не радим због гласова, и да бих некога победио на изборима, мени то не треба. И овако могу да их победим. Циљ ми је да подигнемо економију Србије, а повећамо економски раст, па да у складу с тим можемо и да повећамо плате и пензије", навео је премијер.

Подсјетивши да је договором са ММФ предвиђено, када су планиране тешке мјере, да буџетски дефицит у прва три мјесеца износи 55 миијарди динара, он је истакао да ће према стању крајем марта он износити око 27 милијарди динара, а што је, додао је, остварено упркос томе да су неки од највећих трошкова плаћени управо у марту, као и да се тренутно плаћа 30 одсто више камата за дугове из претходног периода.

"То нас доводи до тога да смо сви заједно успели, желим да се захвалим пензионерима и радницима у јавном и приватном сектору", рекао је Вучић.

Наводећи да подаци говоре да потрошња у Србији расте, а не пада као што неки лажно покушају да прикажу, Вучић је рекао да расте и наплата акциза и пореских прихода, што је оцијенио као прве знаке опоравка српске економије.

Осим пада произодње угља и електричне енергије, сви остали параметри су позитивни, примјетио је премијер, а кад је Железара у питању, а априлу се, додао је, очекује да произведе 95.000 тона челика, док би у мају и јуну могла да буде профитабилна.

Упитан о цијени струје рекао је да она неће поскупјети до 1.априла, подсјетивши да цијена није подизана двије године, али је додао да ће и о томе разговарати са ММФ-ом.

На реформи јавног сектора се ради, али то је процес који захтијева вријеме, навео је премијер и додао да је у претходном периоду забиљежен већи природни одлив, односно одлазак у пензију него што се очекивало, приписујући то највјероватније новом закону о пензионисању.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана