Вучић: Добре односе Београда и Москве треба унапређивати

Срна
Вучић: Добре односе Београда и Москве треба унапређивати

Москва - Предсједник Владе Србије Александар Вучић рекао је уочи сутрашњег састанка са руским предсједником Владимиром Путином у Москви да чести сусрети са руским званичницима показују да Србија и Русија имају добре односе и да се они унапређују.

"Трудимо се да пронађемо нове моделе за успостављање виших облика сарадње са Русијом", каже Вучић, који је данас допутовао у Москву.


Он је додао за РТС да ће сутра бити јасније када ће "мигови" и оклопна возила из Русије доћи у Србију. Вучић је објаснио да то зависи од тога да ли ће Путин потписати указ о војно-техничкој сарадњи, који је, како је оцијенио, за Србију повољнија варијанта него указ о поклону.

"То је важно не зато што мислимо да са било ким ратујемо, да било кога нападамо, већ зато што морамо да заштитимо своје небо, да сачувамо своју територију, да народ не мора да брине", рекао је Вучић.

Он је навео да није случајно изговарао да се више неће понављати ни "Бљесак", ни "Олуја", али ни оно што се Србији догађало 1999. године.

"То су ствари које се код нас више неће дешавати. Нико неће моћи некажњено да напада ни нашу земљу, ни наш народ", рекао је Вучић.

Вучић је поновио да Србија неће уводити санкције Русији и да не жели да припада ниједном војном блоку.

"Људи верују у реч Србије. Као што не морам никоме да понављам ни да је Србија на европском путу, тако ни да неће да уводи санкције Русији, макар остала једина земља у Европи. Са друге стране, важно је да Србија љубоморно чува своју војну неутралност", рекао је Вучић.

Уочи сутрашњег, десетог сусрета са Путином, Вучић је истакао да су сусрети са представницима највећих светских сила, у ситуацији када се представља мала земља, велики изазов и велика ствар за ту земљу.

Он је нагласио да је састанак са руским предсједником од изузетног политичког, економског и сваког другог значаја за Србију.

Када је ријеч о извозу "Фијата" на руско тржиште, Вучић је рекао да је приједлог да се на љето у Србији одржи самит са лидерима земаља Евроазијске уније, како би се постигао коначан договор око "Фијата", али и других производа.

"Наравно да, када говорите о Евроазијској унији, скоро 91 одсто нашег извоза иде на Федерацију Русије и то је за нас од изузетног значаја. Разговараћемо о склопу регионалних питања, односима у свету. Ми смо мала земља, не можемо да одлучујемо о свему, али важно је да чујемо шта Путин мисли", истакао је Вучић.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана