Улазак у ЕУ подржава 49 одсто грађана Србије, 27 одсто против

Срна
Улазак у ЕУ подржава 49 одсто грађана Србије, 27 одсто против

Београд - Улазак Србије у ЕУ подржава 49 одсто грађана, док је 27 одсто против, резултат је истраживања јавног мњења које је крајем јуна спровело Министарство за европске интеграције Србије.

Уколико би сутра био одржан референдум са питањем "Да ли подржавате учлањење Србије у ЕУ?", 13 одсто грађана не би гласало уопште, док 11 одсто не зна шта би одговорило на ово питање, саопштено је из Министарства.

За највећи број грађана, њих 17 одсто, чланство у ЕУ представља више могућности за запошљавање, пут ка бољој будућности младих људи /16 одсто/, могућност за слободније кретање унутар граница ЕУ /14 одсто/, као и могућност да се уреди стање Србији /12 одсто/.

Највећи проценат грађана, њих 59 одсто, сматра да би проблеме Београда и Приштине требало рјешавати независно од тога да ли то тражи ЕУ.

То значи да више од половине испитаника подржава опредијељеност Владе Србије за наставак дијалога Београда и Приштине и спремност да се дијалогом дође до одрживих рјешења.

Подршка грађана реформама је, као и претходних година, веома висока, тако њих 66 одсто сматра да би реформе, неопходне за улазак Србије у ЕУ, требало спроводити и мимо тога, због добробити грађана и стварања уређеније Србије.

Реформу здравственог система /16 одсто/, борбу против корупције /15 одсто/, реформу правосуђа /15 одсто/, реформу пољопривреде /11 одсто/ и реформу образовног система /11 одсто/, грађани препознају као најзначајније и које највише утичу на њихов свакодневни живот.

Сљедећа по важности је реформа заштите потрошача /девет одсто/, а слиједе реформа заштите животне средине /седам одсто/ и боља заштита људских права /седам одсто/.

Што се тиче бесповратне развојне помоћи Србији од 2000. године до данас, 23 одсто испитаника је препознало да је ЕУ највећи донатор Србији у посљедњих 16 година, 22 одсто мисли да је ријеч о Русији, за Кину се изјаснио 21 одсто грађана, док је на четвртом мјесту Јапан са 11 одсто.

Из Министарства за европске интеграције истичу да званични подаци говоре да, у периоду од 2000. до 2015. године, ЕУ и њене државе чланице, са око 2,7 милијарди евра донираних средстава представљају највеће донаторе, чиме су знатно допринијели развоју Србије.

Анкета "Европска оријентација грађана Србије" у којој су учествовала 1.064 испитаника старија од 18 година рађена је према стандарду Евробарометра. /крај/вш/вј

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана