У припреми тужба против 19 чланица Алијансе

Срна
У припреми тужба против 19 чланица Алијансе

Београд - У име жртава НАТО бомбардовања специјални тим 18 година послије бомбардовања Србије припрема тужбу против 19 чланица Алијансе које су учествовале у агресији, јавила је Радио-телевизија Србије /РТС/.

Специјални тим, који ће чинити домаћи и страни адвокати, као и љекари којима предстоји да докажу везу између пораста најтежих болести и коришћења уранијума током бомбардовања.

На Србију је 1999. године, према признању НАТО-а, бачено више од 10 тона осиромашеног уранијума за чији је распад потребно 45 милијарди година.

Члан тима, токсиколог у Институту за медицину рада и радиолошку заштиту Радомир Ковачевић каже да се већ у прве двије године послије бомбардовања у Србији биљежи раст хематолошких и бубрежних, а годинама касније и тежа обољења.

"Сада статистика управо говори о енормном проценту, о епидемији малигних болести, аномалија на потомству. Сама чињеница да се код једног детета дневно утврди малигно обољење довољно говори о ризику", рекао је Ковачевић за РТС.

Експертски тим намјерава да научно докаже везу између ове статистике и бомбардовања и да са тиме изађе пред судове 19 земаља чланица НАТО-а, упркос ранијим сличним покушајима који су остали без успјеха.

У случају погибије радника РТС-а пред италијанским касационим судом и погинулима у Варварину пред њемачким Уставним судом, оба ова суда прогласила су се ненадлежним.

Правници зато дају мале шансе новој иницијативи. Милан Антонијевић из Комитета правника за људска права /Јуком/ увјерен је да ће се проћи као у Њемачкој и мисли да се, умјесто правним, треба борити политичким средствима како би се добила средства за санирање посљедица.

Он је подсјетио да је Међународни суд правде у Хагу одбацио захтјев југословенске владе да НАТО прекине са ударима, а да се пет година касније прогласио и ненадлежним у спору Србије и Црне Горе против осам чланица Алијансе.

Адвокат Тома Фила увјерен је да чињенице треба документовати и чекати прави тренутак да се искористе.

"Боље је да се направи нека комисија који ће прибавити све то што су нам радили - описати, документовати са фотографијама, историјама болести и да се сачека одговарајући моменат да се то искористи", каже Фила.

Експертски тим, ипак, има оптимизма - намјера им је да се у тужбама нађу и посљедице коришћења касетних бомби и бомбардовања хемијских и петрохемијских постројења, за шта би доказе прикупили у наредне двије године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана