Србија у ЕУ до 2025, а то мисли и Макрон

Agencije
Србија у ЕУ до 2025, а то мисли и Макрон

Талин - Предсједник Француске Емануел Макрон и предсједник Европске комисије Жан-Клод Јункер сматрају да ЕУ треба да до 2025. отвори врата за нове чланице са Балкана.

То је закључак интерне анализе коју је Јункер поднио на незваничном самиту ЕУ синоћ у Талину, помињући Србију и Црну Гору.

"Ако желимо већу стабилност у нашем сусједству, онда морамо одржати убедљивим и изгледе за улазак Западног Балкана у чланство", пише у Јункеровом документу и каже се да о томе постоји "важна сагласност пошто обојица истичу потребу да се до 2025. године ЕУ прошири на Западни Балкан".

Објашњава се да Макрон самтра да ће "Унија морати да се отвори за земље Балкана чим оне у потпуности буду поштовале услове правне тековине ЕУ и захтјеве који се тичу демократије".

Јункер је аналитички представио у чему се - ради даљег јачања и интеграције ЕУ - подударају његови ставови из недавног годишњег излагања о стању Уније, и предлози Макрона за "обнову Уније" и њено економско и безбједносно јачање "у свјетлу изазова у данашњем свијету" - које је предсједник Француске изнио у говору у уторак.

Макрон је своје темељите и свеобухватне замисли о преуређењу цијеле ЕУ и нарочито зоне евра синоћ додатно образложио шефовима држава или влада земаља Уније, а Јункер им је подјелио своју анализу.

У одјељку о подударности његових и Макронових ставова о проширивању чланства ЕУ, Јункер наглашава да је слиједећи корак да се "припреми тле за проширивање током идућег мандата Европске комисије" и назначава да се то односи "на Србију и Црну Гору". "То се мора усредсредити на владавину закона, темељна права и борбу против корупције, као и на укупну стабилност тог региона", подвлачи предсједник Европске комисије.

Јункер је, подсјетимо, раније овог мјесеца изјавио да се до 2019. ЕУ неће ширити, односно да земље Западног Балка немогу да рачунају на чланство прије 2020.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана