Шешељ да одговори хоће ли учествовати на расправи о жалби

Срна
Шешељ да одговори хоће ли учествовати на расправи о жалби

Београд - Хашки трибунал позвао је данас лидера Српске радикалне странке /СРС/ Војислава Шешеља да се у року од 10 дана изјасни да ли ће присуствовати расправи о жалби Тужилаштва на ослобађајућу пресуду која му је изречена у марту прошле године.

Шешељу је Трибунал оставио могућност да у расправи, која ће бити заказана у догледно вријеме, учествује из Београда, посредством видео-везе, ако не буде могао да путује у Хаг.


Предсједник суда Теодор Мерон упозорио је Шешеља да ће му бити наметнут заступник у случају да остане при ранијем ставу да се у Хаг неће враћати добровољно и да неће учествовати у расправи, преноси Бета.

Ако не буде присуствовао расправи, суд ће Шешељу дати могућност да на жалбу тужиоца одговори у року од 10 дана, пошто прими записник са засједања на српском језику.

У писаном одговору на жалбу Тужилаштва, Шешељ је раније Апелационо вијеће суда обавијестио да "нема намјеру да учествује, ни на који начин, у процесу пред Хашким трибуналом" и да се "у Хаг неће враћати добровољно".

Шешељ је у истом документу навео да "не намјерава да долази у Хаг ни на изрицање правоснажне пресуде", које ће услиједити у догледно вријеме након расправе о жалби Тужилаштва.

Хашки трибунал је 31. марта прошле године ослободио Шешеља кривице за злочине над несрбима у Хрватској, Војводини и БиХ од 1991. до 1993. године.

Тужилаштво је жалбом затражило да ослобађајућа пресуда буде поништена и да Шешељ буде проглашен кривим по свим тачкама оптужнице и осуђен на 28 година затвора.

Хашки трибунал је Шешеља у новембру 2014. године, прије изрицања првостепене пресуде, пустио на привремену слободу због тога што је оболио од тумора на јетри.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана