Селаковић: Иза Хашког трибунала остаје горак укус

Срна
Селаковић: Иза Хашког трибунала остаје горак укус

Београд - Генерални секретар предсједника Србије Никола Селаковић рекао је да послије готово четврт вијека рада иза Хашког трибунала остаје "горак укус и тешка слика" тога да су највише осуђивани они који су највише страдали.

Коментаришући то што су Срби у Хагу осуђени на укупно више од 1.000 година затвора, а да су са друге стране ослобођени Анте Готовина, Младен Маркач, Рамуш Харадинај, Насер Орић, Селаковић је рекао да послије четврт вијека рада иза Хашког трибунала остаје "горак укус".


"То кажем и као правник, и као човек, и као Србин", рекао је Селаковић за Радио-телевизију Србије.

Он је истакао да су Срби највише страдали у ратовима на овим просторима, али и да су највеће жртве распада Југославије.

"Не бих улазио у појединачне пересуде. Чињеница је да ће коначни суд о томе шта је обележило његов рад и колико је он био успешан или неуспешан дати историја и о томе ће судити генерације које долазе", рекао је Селаковић.

Он је навео да је предсједник Србије Александар Вучић на састанку са предсједником Хашког трибунала Кармелом Ађијусом изразио спремност Србије да омогући да њени држављани издржавају казну у свјој земљи и истакао забринутост због третмана српских држављана у Хагу.

"Ађијус је рекао да не постоји начин да се избегне поступање по захтеву Хашког трибунала који престаје са радом за два месеца, те у случају два радикала остаје на снази захтев за изручење Вјерице Радете и Петра Јојића", рекао је Селаковић.

Коментаришући Ађијусову оцјену о неприхватљивости ангажмана генерала Владимира Лазаревића на Војној академији, Селаковић је истакао да не види ништа спорно у активностима генерала Лазаревића, који је издржао казну и вратио се у земљу.

"Позван је да одржи једно предавање, није био предавач", рекао је Селаковић.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана